Fraværet og frafallet i skolen stuper

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevEtter flere måneder med stor debatt om fraværsgrensen, er det endelig bevist at den har hatt positivt effekt på skolen og elevene. Dette mener vi i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) er bra, men vi mener den allikevel trenger noen endringer.

Etter at fraværsgrensen ble innført har fraværet i skolen stupt. Nye tall fra Utdanningsdirektoratet viser at fraværet i videregående skole har gått ned hele 40 prosent etter innføringen av fraværsgrensen i fjor høst. Samtidig viser tallene også at færre elever slutter underveis, og at det er færre elever som ikke får karakter i et eller flere fag.

Dette må være et av de bedre tiltakene som har skjedd i norsk skolen på lenge.

Silje Helen Sørhaug Johansen.

Silje Helen Sørhaug Johansen.

Vi i FpU mener at fraværsgrensen funker, men at den trenger noen justeringer. I dagens samfunn sliter altfor mange med press og psykisk helse.

Derfor er vi glad for at H-FrP-regjeringen har bevilget 836 millioner kroner til styrking av skolehelsetjenesten. Nå kan enda flere få hjelp av helsesøster på skolen. Det er bra, men vi mener at helsesøster også bør ha myndighet til å gi ut dokumentasjon på gyldig fravær. Dette vil gi elevene et nært og gratis tilbud om dokumentasjon på skolen, istedenfor å dra helt til fastlegen og i tillegg må betale en egenandel for dette. Dette vil gjøre hverdagen til elevene mye bedre og enklere.

Vi mener også at reglene rundt obligatorisk kjøreopplæring bør mykes opp. Obligatorisk kjøreopplæring bør være gyldig fravær. I arbeidslivet er man ofte avhengig av førerkort for å få jobb, derfor burde dette helt klart være godt lagt opp i skolen og være gyldig fravær sånn at elevene får førerkort før de skal videre ut i jobb.

FpU vil kjempe for at reglene om gyldig fravær mykes opp. Det er først med noen få endringer denne fraværsgrensen vil fungere helt optimalt.

Vi mener det er viktig å stille krav om at man møter opp i timene. Vi går på skole for å forberede oss til arbeidslivet. Når man senere får seg jobb, så hjelper det ikke å dukke opp når man selv vil, og det gjør det heller ikke på skolen. Allikevel bør det helt klart være mykere regler rundt hva som er gyldig fravær, og det bær være lettere å få dokumentasjon på det.

Når fraværet stuper så mye som det har gjort, så viser det at fraværsgrensen er helt nødvendig. FpU vil kjempe for at helsesøster skal kunne gi dokumentasjon på gyldig fravær, og at obligatorisk kjøreopplæring telles som gyldig fravær. Det er oppskriften på en fraværsgrense som vil fungere enda bedre i norsk skole. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags