Spre litt lys på årets mørkeste dag

TORVET: Sandefjord Røde Kors vil onsdag kveld ha en markering på Torvet mellom 17.15 og 18.00.

TORVET: Sandefjord Røde Kors vil onsdag kveld ha en markering på Torvet mellom 17.15 og 18.00. Foto:

Av
DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Meninger21. desember snur solen, noe som betyr at vi opplever årets mørkeste dag. For mange vil dagene etter hvert bli lysere. Men langt i fra alle opplever det slik. Ensomhet og isolasjon er et stort problem for alt for mange, og ofte kan det kjennes enda vondere i julehøytiden.

15 prosent av unge mellom 18 og 25 år i landet vårt føler seg ensomme. Det er mange. For flere unge vil opplevelsen av ensomhet virke lammende og gå ut over studier, jobb og framtidsmuligheter. Blant eldre er ensomhet et enda større problem. Av dem over 75 år angir hele 30 prosent at de opplever ensomhet. Dette kan vi alle forsøke å gjøre noe med – bli med og lys opp tilværelsen litt for noen du vet trenger det!

Sandefjord Røde Kors vil den 21. desember ha en markering på Torvet mellom kl. 17.15 og 18.00 for å øke bevisstheten rundt ensomhet og isolasjon som problem blant våre medmennesker. Tiden vi er inne i kan forsterke det vonde. Jula kan minne oss på savnet etter familie og venner. Ensomheten kan kjennes ekstra vond når «alle andre» har sine fellestradisjoner og er sammen. Det er derfor viktig å være ekstra oppmerksom og til stede overfor medmennesker i julehøytiden.

Røde Kors ønsker å gjøre årets mørkeste dag til en dag der alle tenker litt ekstra på hvordan man kan bidra til mindre ensomhet og kanskje tar et viktig, første lille steg på veien for å gjøre dagen lysere for en annen. Over hele landet vil Røde Kors markere «Gjør årets mørkeste dag litt lysere!» for å øke oppmerksomheten mot ensomhet i samfunnet vårt.

Tenk gjennom om du kjenner noen som trenger et besøk eller en liten prat. Det behøver ikke å være all verden eller ta så mye tid. Husk at for den som føler seg ensom er veien fram til å ta kontakt med et annet menneske ofte vanskelig. Å være sammen er viktig for sinn og helse. Det er i de nære møtene med andre at vi vokser som mennesker. En god prat, gjøre noe sammen, oppleve noe sammen. Den beste medisin for et menneske er et annet menneske.

Studier viser at depresjon og ensomhet er vanligere hos de yngste og de eldste i befolkningen, enn hos dem i midten av livet, selv om vi vet at det finnes ensomme i alle aldersgrupper. Når så mange unge voksne angir at de er ensomme sier det noe om samfunnet vårt. At svært mange unge ikke føler seg som en del av noe sosialt nettverk er fryktelig trist. At mange eldre føler seg ensomme er noe vi har visst i lang tid. Men at når nærmere en tredjedel av eldre over 75 angis som ensomme er det et svært høyt tall. Blant disse eldre opplever omkring én av ti en betydelig grad av ensomhet. Denne graden av ensomhet er direkte helseskadelig i tillegg til å være svært smertefull.

Selv om vi nå står foran julehøytiden, er det viktig å understreke at vår omtanke for våre medmennesker ikke bare må være forbeholdt høytiden. Det viktigste og letteste bidraget vi kan gi hverandre er samvær og nærhet – ikke bare i jula, men gjennom hele året. 

Sandefjord Røde Kors har flere tjenester og sosiale møteplasser det er mulig å engasjere seg i:

  • På torsdagskveldene treffes vi på Kafe Mangfold som er en gratis, åpen og inkluderende sosial møteplass.
  • Vi har en aktiv besøkstjeneste, men behovet er stort så vi trenger flere besøksvenner som kan gi litt av sin tid for å gå på besøk til folk som ønsker det. Spesielt oppfordrer vi menn til å bli besøksvenn. Vi har også flere besøksvenner med hund. Våre besøksvenner forteller om gode møter og samtaler. Gleden over å kunne hjelpe andre er den beste gleden av alle!

Fortsatt er terskelen for å be om hjelp altfor høy. Det å innrømme at man er ensom er for mange forbundet med skam. Vår oppfordring er at alle ser seg om i egne nettverk for å se hvem som kunne ønske seg mer kontakt. 

Ta gjerne kontakt med Sandefjord Røde Kors eller andre organisasjoner som har aktiviteter rettet mot ensomme mennesker.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags