Den beste medisin for et menneske er et annet menneske

Av

Ensomheten er ikke bare forbeholdt korona. Når vi nå går mot lysere tider, må vi også tenke på hvordan vi bedre tar vare på dem som faller utenfor.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Mandag 21. desember var årets lengste, og mørkeste dag. I år har mange av oss kjent på ensomheten. Mangel på klemmer. Avlyste middager på rekke og rad. Besteforeldre som trekker seg tilbake av frykt for smitte. At man ikke får besøkt foreldre og besteforeldre på sykehjemmet.

Men for mange har dette året kanskje også lettet følelsen av ensomhet. Plutselig er det flere ute i gatene på dagtid, flere som raker i hagen på en tirsdag klokka to.

Ensom blant mange

1 av 3 er ensomme: Ensomhet er ikke bare forbeholdt korona. Tall fra Røde Kors viser at hele 1 av 3 nå kjenner seg mer ensomme enn før pandemien (Opinion, 2020). For mange er 2020 kanskje det året de kjente på ensomhet for aller første gang. Noen har kjent på den lenge. Ensomhet er en subjektiv følelse. Mennesker kan være ensomme selv om vi har kontakt med mange, men mangler den ene fortrolige personen vi kan betro oss til.

For mange blir ensomheten dyp og alvorlig. Da bør vi alle være ekstra oppmerksomme. De som ikke er med i en kohort. De som ikke hadde noen å spille fotball med den dagen idrettsbanen åpnet igjen. Eller de som den dagen det var lov å reise igjen for å besøke familien, ikke har noen familie å reise til. Eller de som aldri får besøk på sykehjem, heller ikke etter at de åpnet igjen. Ensomhet kan også være å være ufrivillig alene.

Kan ramme oss alle

Kan vi bruke koronaerfaringene til noe nyttig? Kanskje er noe av det vi tar med oss videre fra dette annerledesåret, at ensomheten er en følelse som kan ramme oss alle. Det er ikke flaut å føle seg ensom. I år har vi heldigvis fått større åpenhet rundt nettopp det.

Gårsdagen var årets mørkeste dag. Men det er også dagen sola snur – eller mer korrekt, jordas rotasjon rundt sola endres – uansett går vi mot lysere tider. Hvordan kan vi nytte erfaringen som denne tiden har gitt oss? Vi er enige om å ta mer vare på hverandre, hvordan gjør vi egentlig det?

Gjør andre glad!

Heldigvis er det ikke fasit på det spørsmålet. Kanskje vi kan gjøre så enkle ting mot andre som vi ville blitt glad for selv. Jeg blir glad for vennlighet og omsorg, og jeg blir glad når jeg får gi det videre.

La året 2020 være det året vi alle forenes i å kjenne på at ensomhetsfølelsen kan ramme alle. Og la oss som fellesskap ta vare på dem som opplever å være ufrivillig alene. Som grunnleggeren av besøkstjenesten i Røde Kors Jens Meinich sa det: «Den beste medisin for et menneske er et annet menneske». Kanskje nyttårsforsettet for neste år kan være å bli en frivillig besøksvenn i Røde Kors? Velkommen er du.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.