Den kinesiske staten blir storeier i Norwegian

Av

Selskapet BOC Aviation Limited vil eie 12,67 prosent av aksjene i flyselskapet Norwegian etter kriseemisjonen. Selskapet er eid av den kinesiske staten.

DEL

BOC Aviation er gjennom en lang rekke selskaper eid av den kinesiske regjeringen, opplyser Norwegian i en børsmelding.

Det er gjennom konvertering av leasingavtaler til nesten 390 millioner aksjer i Norwegian at BOC Aviation overtar 12,67 prosent av aksjene i det norske flyselskapet. Verken selskapet eller noen av dets datterselskaper har eid aksjer i Norwegian tidligere, men har hatt avtaler om leasing av fly.

Norwegian skal som et ledd i den statlige redningspakken hente inn 400 millioner kroner i ny aksjekapital. Norwegian skal i forbindelse med kapitalutvidelsen trykke opp 400 millioner nye aksjer pålydende 1 krone. Det er altså langt flere aksjer å fordele verdiene på i dag enn det var i forrige uke, og aksjen stupte onsdag morgen da de nye aksjene var på de nye eiernes hender.Aksjen ble halvert kort tid etter åpning og ble omsatt for 2,19 kroner 25 minutter etter åpning. Det betyr at alle som kom seg inn i emisjonen for én krone, har mer enn doblet pengene.

Transaksjonene skjer i forbindelse med Norwegian innsats for å øke egenkapitalgraden tilstrekkelig til å innfri den norske regjeringens krav for å gi lånegarantier på 3 milliarder kroner. Norwegian kunngjorde onsdag morgen at kravene var innfridd.

Norwegian forklarer dette om sin nye, kinesiske eier i børsmeldingen: «BOC Aviation er et selskap kontrollert av Sky Splendor Limited, som igjen er kontrollert av Bank of China Group Investment Limited, som igjen er kontrollert av Bank of China Limited, som igjen er kontrollert av Central Huijin Investment Ltd, som igjen er kontrollert av China Investment Corporation som er eid av Folkerepublikken Kina».

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken