Gå til sidens hovedinnhold

– Denne boka kan forandre ditt liv for alltid

Jolanta Karpinska-Jørgensen ved Sandefjord bibliotek anbefaler tre verk fra verdenslitteraturens øverste hylle.

Ny finsk grammatikk av Diego Marani, oversatt av Jørn Rognlien, Pax 2013

Forfatteren Diego Marani er en språkmektig mann og til daglig jobber han som EU-tolk i Brussel. Hans roman handler om italienske Massimilliano som i 1943 blir funnet med knust hodet, uten legitimasjon eller hukommelse, på en brygge i Trieste. Han har glemt hvem han er og husker heller ikke språket sitt. Hans finske lege tror han er en finsk soldat ved navn Sampo, og legen vil lære ham det finske språket på nytt. Men er det hans virkelige identitet? Er det mulig å få et vellykket liv uten å ha minner? Vakkert og poetisk skrevet historie. Les den! Den kan forandre ditt liv for alltid...

Labyrinter av Jorge Luis Borges, oversatt av Finn Aasen, Cappelen upopulære skrifter 1993

Jorge Luis Borges (1899–1986) trenger ingen nærmere presentasjon. Han er en av de mest kjente representantene for den latinamerikanske boomen, den magiske realismen, og har hatt en enorm innflytelse på verdenslitteraturen. Samtidig var han overbevist om at ordenes «fremmedhet» gjør oss sårbare. Labyrinter, antologien til Borges, består av 18 fortellinger, og er en vandring gjennom hans verden, hvor både det hellige og det profane er til stede. Det virkelige og det forestilte, det enkle og det mest sammensatte eksisterer side om side i våre dagligdagse livs-, følelse- og tankelabyrinter. Hans bok er en ny måte og lese og forstå verden på, en verden som forblir hemmelig og uutgrunnelig. Det er nettopp i litteraturen man finner de mest grunnleggende eksistensielle spørsmål. Like aktuell nå som den gang.

Paradis av Julio Cortazar, oversatt av Christian Rugstad, Solum 1999

Utgangspunktet for romanen er en kjærlighetshistorie mellom Magi og Oliveira, to unge mennesker som utrettelig vandrer i Paris gater. Deres vandring blir et glimrende utgangspunkt for en reise i litteraturens og kunstens verden, i eksistensens og verdens natur. Den legendariske romanen, som kom ut i 1968 og ble ungdommens bibel, kan leses i det uendelige, på flere ulike måter, mens man oppdager stadig nye kontekster, tolkninger og avslutninger, akkurat som å hoppe paradis. Mange lesere prøvde til og med å leve slik romanens helter gjør. Det er en lek for voksne barn. Om den har overlevd tidens tann og om den kommer til å berøre deg på samme måte som før, kan du finne ut selv.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.