Gå til sidens hovedinnhold

- Denne leseopplevelsen er som å komme hjem

Det er May Synnøve Haraldsen ved Sandefjord bibliotek som anbefaler tre skjellsettende romaner.

Snow av John Banville, Faber, 2020

Hvis du er glad i det engelske språket, anbefaler jeg denne irske forfatteren. Han skriver også under navnet Benjamin Black. Liket i biblioteket, det høres ut som en Agatha Christie-roman, bemerker en av personene i boka, men dette er mørkere. Forfatteren er en mester i å beskrive øyeblikk og følelser. De små nyansene avslører klasse og religion. Vi er på den irske landsbygda, året er 1957. Det snør. En katolsk prest er myrdet, og alle hemmeligheter blir nesten ugjennomtrengelige. Saken dysses ned fra høyeste katolske hold.

Svik 1938 av Kjell Westö ( oversatt av Erik Krogstad) Pax, 2014

Helsingfors 1938, en advokat og hans nye sekretær. Det kunne kanskje blitt en kjærlighetshistorie, men vi som lesere vet hva som er i emning. Dessuten er den finske historien med en blodig borgerkrig i 1918 et bakteppe. Historiene om vennskap og svik rulles opp, det er nesten som en kriminalroman. Hva nytter det å være en god mann, som advokaten? En prisbelønt roman som gjør inntrykk fordi menneskene er så interessante og komplekse. En roman som også forteller en utrolig sportshistorie. En roman som forandret vinnerlista.

Sønner av et folk av Väinö Linna, oversatt av Leiv Frodesen, Cappelen, 1963

Denne boka er siste bind i en trilogi og den er prisbelønt. Etter å ha lest «Svik 1938» ble jeg interessert i finsk historie og borgerkrigen. Jeg begynte med bind to i trilogien «Opprør». Linna skriver så det kjennes som å være der, ute på den finske landsbygda. Vi blir særlig kjent med familien Koskela og den strie og støe sosialisten, Akseli. Det er som å være der blant bygdefolket, samtidig som å se filmen om livet på 20-tallet fram til 1940-tallet. Det er kriger, politikk og det daglige liv. Leseopplevelsen er som å komme hjem.

FLERE TIPS FRA BIBLIOTEKENE - HER

Kommentarer til denne saken