Gå til sidens hovedinnhold

Derfor blir jeg glad når du bruker munnbind

Det er noen måneder siden jeg tok på meg munnbind for første gang. Det var i forbindelse med et legevaktbesøk – og jeg tok det til overmål på opp ned.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Siden har jeg og mange flere blitt mer øvet. Det ligger en munnbindpakke i bilen. Jeg har ett i beredskap i en pose i jakka. Jeg vet hvordan munnbind i stoff skal vaskes og gjenbrukes.

Det jeg ennå ikke er blitt fortrolig med, er følelsen av å gå med munnbind på butikkhandel. Eller hvordan det føles når jeg ikke går med det, men kjenner på at jeg kanskje burde ha tatt munnbind på.

Det var for eksempel den gangen på en restaurant i Oslo. Det var nesten ingen i restauranten og vi tenke det var greit å gå inn uten, ettersom her ville det åpenbart være lett å holde trygg avstand.

LES OGSÅ: Viruset sprer seg i lufta - hvorfor spriter vi fortsatt hendene hele tiden?

Men ikke før var vi innafor dørene, før det plutselig dukket opp folk fra øst og vest i hopetall, og vi ble omringet av folk med munnbind som også skulle ha bord. Det var mitt første møte med en helt ny følelse: munnbindskam.

Jeg har siden fulgt en ny og privat regel om munnbind. Er jeg i tvil om jeg skal gå med munnbind, så er jeg ikke i tvil.

Så vil jeg ikke at mitt munnbindbruk nødvendigvis skal tolkes som kritikk mot dem som ikke bruker det. Ikke er jeg politi, og ikke har jeg til enhver tid oversikt over alt som gjelder av smittevernregler og anbefalinger.

LES OGSÅ: Sandefjord kommune beholder to koronatiltak

Jeg kan bare anta og håpe at de fleste både oppdaterer seg på smittevernregler og -anbefalinger og følger dem. Jeg vil også tro at de fleste, akkurat slik som meg, kjenner på tvil på hva som er det riktige i mange nye og uvante situasjoner der det nå skal tas høyde for farlig virussmitte. Jeg vil likevel peke på at i Larvik er det innført påbud om munnbind.

Men akkurat som jeg blir litt glad hver gang jeg ser noen holde avstand eller noen vaske hendene grundig, blir jeg også litt glad når noen velger å bruke munnbind. Det er et godt tegn på at smittevern blir tatt på alvor.

HVA SIER DE NASJONALE RETNINGSLINJENE OM MUNNBIND? LES DET HER!

Kommentarer til denne saken