Derfor kan du glede deg over plasten!

La plasten ligge sier nå jeg. Den er der for deg!

La plasten ligge sier nå jeg. Den er der for deg! Foto:

Gamle q-tips, fiskesnører i alle fasonger og vasstrukne plastposer i hopetall på stranda? Moro for ungene det!

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I gamle dager når man skulle ha med ungene ut på strandtur så måtte vi pakke sekken full av bøtter og spann og alskens tullete leker. Nå er det bare å ta for seg av alt som driver i land av moro!

Det er de som klager over at 620.000.000 plastpellets gikk i Oslofjorden i vår. Jeg tenker at det får være grenser for negativt fokus. Problemet er jo bare at det ikke er dumpet nok plastpellets i sjøen.

Se for deg fremtidens strandopplevelse! Da slipper du å bry deg om skitten sand, råtten tang og ekle tanglopper. Morgendagens sjønære friområder består av fargerike strandperler i alle regnbuens farger. Nydelig!

Her kan ungene finne alt de trenger for å leke. Gamle q-tips i hopetall, fiskesnører, plastbestikk og tomhylser fra fuglejakt i skjærgården. Slikt kan man lage vakre strandslott av.

Se for deg en vakker hengebro inn til slottsgården bestående av fiskegarnrester og høye tårn besmykket med biofilmbærere fra renseanlegg! Det blir så vakkert!

Vollgraven kan lages med engangsservietter med litt skitt på, de finner du drivende over alt om dagen. Hvilken inntrenger vil vel falle ned i en slik befestningsgrav?

LES OGSÅ: Skal løpe bort plasten fra havet

Finner ungene en dag en ubrukt haglpatron, er det bare å glede seg over alt som da kan skje! Takk til alle dere skjærgårdsjegere som bidrar til plast i havet. Plast er ikke bare en fryd for øyet, men også en opplevelse for ganen. Snart regner man med at 99 prosent av all sjøfugl har plast i magen.

Dere er sikkert vant til haglefragmenter i maten fra før av, så litt plast i tillegg er vel ikke et problem? Bare fortsett å la tomhylsene havne i sjøen! Hvem bryr seg vel om det, dersom nanoplast tar med seg farlige kjemikalier inn i kroppsvevet? Når det er så mye annen plast å glede seg over?

Det er derfor bare sååå gull at 8 millioner tonn plast hvert år havner i havet.

Det er bare å glede seg over at 94 prosenten av denne plasten skal synke til bunns og at man egentlig bare skal lage enda mer plast i fremtiden. Det er jo godt med plass!

Det betyr jo også at problemet med skarpe stillehavsøsters snart er løst. Det er bare å vente at det skal legge seg et praktisk plastdekke over sjøbunnen så kan vi droppe slike ting som badesko og oppkutta barneføtter.

Vasstrukne plastposer, plastfragmenter fra ispinner og annet plastemballasje i alle former og varianter driver rundt i fjæra for å beskytte deg og dine.

Om det skulle blir slutt med krabbe, fisk og annet sjøliv i samme slengen er jo strengt tatt ikke et problem. Det er jo bedre å finne sånt ferdig plastinnpakket i butikken, er det ikke?

Vi tar derfor ansvar og lærer barna tidlig at plast, den hører hjemme i havet med denne sangen.

«Ro ro til fiskeskjær, mange søppelposer får i vi der. En til far, og en til mor og to små plastflasker til han som søpla dro».

Det er som de sier: Et hav av plast er et «hav av muligheter,» så da gjelder det vel bare å lage enda flere muligheter?

(OBS OBS! Her er det brukt ironi.) Les mer om hva Ulrichsen mener her: Hvor mye plast vil du ha i kroppen?


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.