Gå til sidens hovedinnhold

Derfor skal du ikke bry deg om Erna

Det var kjipt nok for ungene fra før av. Nå ble det litt kjipere.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

14 er tallet på antall gjester i statsminister Erna Solbergs 60-årslag i en leilighet på Geilo, og du skal ikke ha hatt regning lenge på barneskolen før du ser at det er mer enn ti, som er det som er den smittevernfaglige anbefalingen.

Like enkelt er det å regne seg fram til at dette er ekstra ille fra en statsminister.

Politiet skal etterforske saken, og godt er det. Smittevernregler er upraktiske og krevende.

Men noen har ment at de er nødvendige for å få landet gjennom krisen. Ikke minst står ofte vår egen statsminister på talerstolen for nettopp å be innstendig om at reglene overholdes.

Nå har hun både erkjent og beklaget sin egen bursdagsfadese.

Men vi andre, vi trenger trygghet på at alle fakta faktisk er på bordet. For selvsagt forstår vi godt behovet for en fin bursdagsmarkering. Sandefjords Blad skrev for eksempel om Isaac som fylte ti i januar.

LES OM DET HER: Da nesten alle meldte frafall, utsatte de barnebursdagen til Isaac (10): – Vondt å fortelle han at vi måtte utsette

Han måtte avlyse feiringen da nesten alle meldte forfall – enda hans arrangement var innenfor anbefalingene.

Så er også 14 tallet for den prosentvise veksten i den lokale handelen i Porsgrunn første halvdel av 2020.

LES OM DET HER: Folk fra nedstengte kommuner i Vestfold og Oslo drar til Porsgrunn for å handle

Nå er denne handelen godt hjulpet av at personer fra nedstengte Vestfold tar turen til kjøpesentret Down Town i Porsgrunn.

Kjøpesenteret og politikere fortviler – for det er stikk i strid med råd og anbefalinger som gis. Hensikten med nedstengningen i Vestfold er jo å hindre smittespredning i en tid da den er ute av kontroll.

Men så skal vi ikke automatisk tenke at folk drar ut av fylket fordi de er fristet av unødig handel. Det er vår og væromslag.

Barn skal ha vårklær, sykler, nye sko – og det fra i fjor passer ikke lenger. Selv synes jeg det er en god idé å improvisere løsninger, kanskje kan vi kjøpe brukt? Men det er ikke gitt at det går.

Skal smittetallet for vår del av fylket ned, må vi vente med også slikt som det er et reelt behov for. Derfor er det en del barn som nå må tråkke rundt i vintersko i ennå noen uker, selv om vårvarmen står for døra.

Som om ikke smittevernregimet var kjipt nok for barna fra før av.

Det bør holde med å peke på alle fritidsaktivitetene som nå er stengt, og alt annet som er avlyst.

Jo fortere vi får slått ned smitten, desto fortere kan barna få deler av hverdagen sin tilbake. Og kanskje et par nye vårsko.

LES OGSÅ: 300 elever berørt – alle leirskoler er avlyst denne våren

Det er derfor barna jeg ber deg tenke på nå – og ikke statsministeren – om du lurer på om innsatsen for smittevernet egentlig er verdt prisen.

Kommentarer til denne saken