Gå til sidens hovedinnhold

Derfor skulle jeg gjerne ha stått her

Artikkelen er over 2 år gammel

Som medlem av Liberalistene skulle jeg mer enn gjerne stått på Torvet på lørdag for å vise avsky mot SIAN (Stopp islamiseringen av Norge).

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Men jeg var landsmøtedelegat på Liberalistenes landsmøte og kunne ikke delta. Jeg hadde også sett frem til å delta på arrangementet mot intoleranse og hat på Kurbadet.

Viktigst av alt, ville jeg ikke bare stått der som en representant for partiet mitt. Personlig er jeg svært engasjert i temaet, for jeg kan historien om gryende hat som vokser seg som en flamme. Jeg kommer fra en jødisk familie, og har vokst opp med kunnskapen om at små bevegelser kan være farlige.

At hat vokser hos mennesker, som ild i tørt gress. Det er med hjerte og solidaritet at jeg uroer meg for den gryende intoleranse vi ser rundt om i verden, og som vi så i Sandefjord på lørdag, også finnes i Norge, som retter seg mot mennesker fra andre kulturer og religioner.

Det er også viktig å understreke at det finnes islamske fundamentalister som sprer hat og uro. Ondskap finnes i alle religioner, land og kulturer. Truende hat, mot alle som ser ting annerledes enn dem. Men muslimer som lever sine vanlige liv i Norge er like mye offer for denne retningen som andre mennesker.

Islamfobien, den vokser i verden og i Norge. Den finnes, og det må vi forholde oss til, og arbeide mot. Når frykten får ta over, kommer det verste frem i oss. Derfor må vi møte hverandre med åpenhet. Dette er det viktigste vi tror på i Liberalistene. Vi skal la mennesker få leve slik de er og vil. Vi tror på det frie mennesket. Om man skaper toleranse og respekt, vil dette være det sterkeste hjelpemiddelet i kampen mot fremmedfrykt og usolidariske handlinger.

LES OGSÅ: Vi gjør noe som er lurere enn å snu ryggen til

De voldsomme debattene vi har hatt i Norge de siste årene rundt innvandring, flyktninger og islam, har hos Liberalistene vært en helt annen diskusjon. Vi ønsker fredelig innvandring velkommen. Vi ønsker det religiøse og kulturelle mangfoldet velkommen til Norge, med åpne armer. Om Liberalistene førte innvandringspolitikk i Norge, ville finansieringen vært hos frivillige organisasjoner. Vi hadde gitt gulvet til borgerne, der vi som enkeltindivider kan gi plass til ulikheter og mangfold med eget engasjement.

Om man gir plass til folket, slik at frivilligheten kan råde, skaper man større forståelse for hverandre, og gir mindre plass til rasisme og fremmedfrykt. De ville nemlig ikke tatt del i frivilligheten. Man tar bort den statlige tvangen. Solidaritet og respekt, det kan ikke tvinges frem som et regime. Det kommer fra individer og frivillighet. Solidaritet er alltid frivillig.

Jeg tar også avstand fra at det ble brukt vold mot SIAN på Torvet. Vold kan ikke rettferdiggjøres, uavhengig av følelser rundt temaet. Ytringsfrihet er vår viktigste fakkel i et demokrati. I Liberalistene er ytringsfrihet noe av det viktigste vi står for. Frihet til å mene og frihet til å si ifra.

Om man stillegjør hat og lumske mørke kroker, vokser mørke og blir til et bål av hat. Dette vet jeg. Derfor skal vi la folk komme med sine meninger, og vi skal møte dem med avsky og solidaritet. Det slik man slår dem. Med åpenhet og tro på det frie mennesket.

ANDRE MENINGER:

SIAN står for mangfold

Rasismen er på framtokt igjen!  

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.