14. mai står Palestinakomiteen og andre som vil vise solidaritet med det palestinske folket på torvet i Sandefjord. Dette er hvorfor:

15. mai er en dag som betyr mye for alle palestinere. Dagen er blitt en årlig minnedag for det palestinerne kaller Nakba, som betyr «katastrofe» på arabisk. Katastrofen har utgangspunkt i de hendelsene som inntraff i forbindelse med etableringen av staten Israel. I månedene før og etter 14. mai 1948, som er dagen Israel ble proklamert som en stat, ble rundt 750.000 palestinere fordrevet fra sine hjem og over 500 palestinske landsbyer lagt øde.

Fordrivelsen av palestinerne medførte at de aller fleste endte som flyktninger, både i omkringliggende land og på områder som ble okkupert av Jordan og Egypt. Disse områdene er senere blitt til Vestbredden og Gaza.

Nakba er dessverre en pågående prosess. De palestinske flyktningene lever fortsatt i leirer, og i dag antas tallet å være økt til over fem millioner. Israel nekter dem å returnere, til tross for at flere FN-resolusjoner presiserer deres rett til retur. Fordrivingen av palestinerne vedvarer, og i Negev og på Vestbredden mister familier sine hjem og sitt levebrød for å gi plass til israelske bosettere.

For kort tid siden kom en kjennelse fra Israelsk høyesterett som gir myndighetene rett til å fordrive mer enn 1300 palestinere fra boligene sine i åtte landsbyer sør for Hebron. Dette er bare siste kapittel i en lang rekke lignende hendelser.

På lørdag står vi i solidaritet med et folk som blir systematisk diskriminert, fordrevet og terrorisert av et mektig og undertrykkende regime. Nakba vil fortsette til verdenssamfunnet setter foten ned. Vi oppfordrer derfor alle som vil vise solidaritet med dem, eller som vil vite mer om saken palestinerne kjemper for, til å møte opp på Torvet med Palestinakomiteen. Deres og vår alles støtte betyr mye.