Gå til sidens hovedinnhold

Derfor tar vi dette på alvor nå

Artikkelen er over 1 år gammel

Vi står alle midt i krisen, og da er det viktig å huske hvorfor Norge stenges ned. Det er en person bak hvert tall i statistikken.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det har skjedd så mye på så kort tid. Så mye at det er vanskelig å ta det innover seg.

Jeg tror de aller fleste nå er enige i at vi må ta denne situasjonen på alvor. Men så er det ikke lett å gripe fatt i akkurat hvordan.

Joda, tenker vi. Jeg tar dette på alvor. Jeg skal bare ta den siste planlagte festen først, og en siste storhandel i Sverige. Og det lille kaffebesøket i morgen kan vel ikke skade så mye?

Plutselig har vi ikke vært så forsiktige som vi liker å tro. Plutselig trenger vi hjelp til å komme hjem fra hytta. Plutselig har vi smittet noen uten å vite det.

Les det viktige budskapet til Klaus Jakobsen (46) i Sandefjord, som frykter han er en av dem som kan dø hvis han får koronaviruset.

Det er folk som ham vi må beskytte. Vi kjenner nok alle noen som er sårbare. Men det er tydelig at flere fortsatt undervurderer konsekvensene.

I matbutikken har vi én som hoster på potetene. I sosiale medier ser vi de som ikke kan begripe «hysteriet». Vi diskuterer hvordan vi skal forholde oss til alt dette. Er det så farlig om barna, som blir stadig mer hyperaktive, møter noen venner siden skolene er stengt? Er det så farlig å invitere noen venner over? Hva skal man tro?

Poenget er at vi fortsatt ikke vet akkurat hvordan dette kommer til å utvikle seg i Norge. Det vi vet, er at hele situasjonen har eskalert på kort tid. Så vær heller ekstra forsiktig nå, fram til vi ser hvordan dette går.

Hvis kapasiteten blir sprengt kan helsepersonell bli nødt til å gjøre umenneskelige valg om hvilket liv de skal redde.

Husk hvorfor de drastiske grepene blir gjort. Det handler om mennesker. Og det ikke noen vits å stenge ned landet, hvis vi ikke er forsiktige og følger karanteneføringene.

Derfor er den viktigste jobben vi gjør nå, å stå sammen som samfunn for å hindre smitte. Det hadde vært mye bedre å kunne si i ettertid at vi var litt mer forsiktige enn hva som var nødvendig.

Les også

Dagen som alt har forandret oss

Les også

Sitatet til Amalie går landet rundt: – Har blitt delt over ti tusen ganger

Les også

Huset stenger dørene – nå ber daglig leder regjeringen hjelpe alle som rammes

Les også

Én ting er ikke avlyst: Været! Og det skal bli kanonbra

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.