Gå til sidens hovedinnhold

Det blir ny Restaurant og matfagsavdeling ved Sandefjord videregående, hvorfor spretter vi ikke Champagnen?

Artikkelen er over 1 år gammel

Denne uken har styrende politikere i Vestfold Telemark bestemt seg for at de skal «berge RM ved SVGS» og bygge nye kjøkken og restaurant, men de skal ta en pause og starte opp igjen når ny avdeling står klar. De lover sågar at vi skal få et rekrutteringsprosjekt som skal sørge for å gjøre det mulig. Så hvorfor jubler vi ikke? Det har flere årsaker.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For det første er veldig mange bekymret for at dette bare er et spill for galleriet – en måte for politikere å redde ansikt i valgkampen, etter alt «bråket» som ble, når nyheten om at administrasjonen jobbet for nedleggelse tilfeldigvis kom oss for øre. At realiteten blir at om et år eller to, så blir det allikevel ikke ny oppstart.

LES OGSÅ: Hva? Skal landets eldste kokkeskole bli et tomt krabbeskall???

Det er flere grunner til en slik mistanke. Blant annet den holdning skoleledelsen har vist, hvor verken ansatte eller næringa opplever at de har «stått opp» for sin RM-avdeling. Ansatte utelatt fra planleggingsprosessen, og ingen i næringa involvert (som mange ville synes naturlig).

Det er også lett å mistenke at skolen allikevel vil kunne ha god bruk for RM-fasilitetene til annen type opplæring (som arbeidslivstrening m.v.), og en i verste fall ikke bygger en fullverdig RM-avdeling.

LES OGSÅ: I denne saken har jeg sett at Høyre lokalt har frekkhetens nådegave.

Selv om politikere gjør et vedtak, så må det være en ledelse som viser gjennomføringsvilje og engasjement for saken. Så vi er altså langt fra å tørre å juble enda! Men vi håper vi kommer dit.

Når det gjelder den politiske behandlingen, finner mange det også merkelig at posisjonspolitikerne, som fra Telemark sin side har snakket mye om de korte avstandene i Vestfold, som det første de prioriterer er å bevare fire studiespesialiserende linjer, fremfor en så viktig yrkesfagsavdeling som RM SVGS er.

LES OGSÅ: Vi kan ikke sitte å se på at det kuttes i tilbudet til vår viktigste ressurs for framtida

Vestfold har fra før av en for dårlig andel som velger yrkesfag versus allmennfag, og fylket har vært verst i landet når det gjelder å dimensjonere utdanning tilpasset næringslivets behov.

Ved RM SVGS har en i utgangspunktet valgt å ikke «dytte elevene foran seg» i sin kampanje for å beholde linja. Men så har vi jo sett hvordan musikk, dans og drama-elevers budskap om mestring og viktighet av linjen lokalt påvirket flere av medlemmene i hovedutvalget for utdanning sitt møte.

LES OGSÅ: Blottet for normalt gangsyn?

En kan jo lure på om ikke yrkesfagelevene på RM SVGS sine drømmer og mestringsopplevelser, og avdelingens viktige betydning for både byen, regionen og utviklingen av gastronomien i Norge er like mye verdt.

Politikere bruker også argumentet om at det er for dårlig søkning til å sette i gang. Vel, da er det jo rart at det er nærmere 50 elever på VG1, VG2 og voksenopplæring på RM SVGS i dag.

Så vedtar en altså at det skal komme et rekrutteringsprosjekt. Men ingen politikere har tatt kontakt med oss eller lærerne som har kunnskap om hvordan dette eventuelt kan gjøres, og om det i det hele tatt vil være mulig å få til, dersom en tar «en pause».

Er det en ting vi vet når det gjelder å rekruttere til en lokal RM avdeling, så er det hvor viktig det å kunne vise frem et levende skolemiljø, å ha engasjerte ansatte ved skolen, og elever som kan vise seg frem på skolen når ungdomsskole-elever er på besøk eller RM-avdelingen besøker ungdomsskolekjøkkenene. Vi må ha ildsjeler både i ledelse og drift kontinuerlig!

LES OGSÅ: Hva nå kjære rektor?


Derfor må i det minste de elevene som i dag går på VG1 restaurant og matfag, få lov til å fullføre sitt opplæringsløp ved SVGS på VG2. Ny oppstart for VG1 må ikke komme senere enn i 2022. Men aller helst kontinuerlig drift av både VG1 og VG2. Behovet for pause er det visst bare noen politikere som forstår.

Det bør være mulig å arrangere byggeprosessen slik at et kjøkken ikke rives før et nytt er på plass, slik at VG2 kan gjennomføres. Vi i næringen er beredt på å hjelpe til, hvis det i byggeperioden for eksempel blir nødvendig med en større del av opplæringen ute i bedrift. Vi er også beredt til å stå på og bruke ressurser for bedre rekruttering, som vi alltid har gjort, og vil fortsette med.

Både politikere, skoleledelse og fylkesadministrasjon har et tillitsproblem i saken.

Den tilliten håper vi kan komme på plass igjen, og at vi kan stole på at en gjør det som er rett for å sikre ungdom en fremtid i en næring i vekst. RM elevene er reiselivsnæringens viktigste rekrutteringsbase. En næring som (når en ser bort fra koronatid) er den hvor det skapes flest nye arbeidsplasser (utenom offentlig sektor), og som sammen med matbransjen en vesentlig del av verdiskapningen i fylket kommer fra.

Dette i fag hvor det i motsetning til mange andre fag er ledige læreplasser. Det er ille nok at vi mistet RM avdelingen i Bamble, om vi ikke skulle miste RM SVGS også. For få Bamble elever ville jo reise til Skien, slik Telemarks politikere prøvde å vedta.

Vi lar oss gjerne invitere til dialog og samarbeid om dette. For dersom det blir full driftsstans ved RM SVGS et år eller i verste fall to, og en ikke gjør de rette tingene i et rekrutteringsprosjekt, er vi redd det kan bli 5 millioner bortkastede oppussingskroner, og en enda større mangel på fagfolk i næringa.

Ja til RM – nei til Pause, så vi møtes til Champagne når vår nye RM avdeling åpner, fremfor å få høre «hva var det vi sa»!

ANDRE MENINGER:

Nei, rituelle ofringer her er ikke greit

Legg ned fylkeskommunen – og gjør det nå!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.