Ikke fordi det mangler grunnlag for å be folk skjerpe seg.

Alle vi som oppholder oss langs sjøen ser vel daglig brudd på regler og godt sjøvett. Av det jeg ser er høy fart innenfor tranga, høy fart nære land og snitting av badebøyer i høy fart gjengangere. Det er visst mange som ikke har fått med seg at det gjelder fartsbegrensninger også rett utenfor badebøyer.

Ikke rart politiet kan fortelle at de får mange klager. Spesielt er det vannscooterne som utmerker seg negativt, sier Henning Ødegård Johansen, fagleder for trafikk, sjø og arrest i Sør-Øst politidistrikt. De bråker mye og går fort.

LES MER HER: Får mange klager på vannscooterbruk: – Alle må bruke hodet litt

Du skal ikke ha vært mye på vannet for å se hvorfor vannscootere irriterer mange heller. Her om dagen så jeg to vannscootere som snittet en daycruiser i svært høy fart.

Daycruisere holdt seg i fem knoppsfart fordi den var under 100 meter fra land, og jeg som så dette fra Yxney oppfattet situasjonen som svært farlig.

Situasjonen er dessverre ikke unik.

I fjor fikk 250 forelegg av politiet for høy fart. Men her må størrelsen på politidistriktet tas med i betraktning. I år har politiets båtpatrulje to båter som skal dekke Vestfold i sommermånedene.

Det burde være nok, men jeg blir usikker når jeg stadig ser eksempler på farlig oppførsel. Jeg vil gjerne dele og støtte politiets oppfordring om at flere må koble på hodet når de er til sjøs.

Problemet er bare det at slike oppfordringer er delt mange ganger før. Og de som leser aviser og følger med på debatter og engasjerer seg i det som skjer rundt dem, de har for lengst både fått med seg reglene og oppfordringene. Det bærer også kulturen på sjøen preg av – de aller fleste ter seg faktisk vel på sjøen.

LES OGSÅ: Denne gangen var det «bare» ærfuglunger

Utfordringer er imidlertid at det er så mange på sjøen at mindretallet som ganske enkelt ikke bryr seg er blitt en ganske stor og farlig gruppe.

Her er jeg redd det bare er reaksjoner fra politiet som hjelper. Og her må jeg si at bøtesatsene ikke ser veldig avskrekkende ut. Å leie en vannscooter en dag koster vel kanskje 3000 kroner dagen. Har man råd til det, lar man seg kanskje ikke skremme av et forelegg på 1500 kroner.

Derfor tror jeg at en kraftig økning av satsene har større effekt enn nok en velment og riktig oppfordring.

Lurer du på hvilke regler som gjelder for Sandefjord? De finner du her!