Gå til sidens hovedinnhold

Det er folk som Klaus (46) vi må beskytte: – Jeg er blant dem som kan dø hvis jeg får koronaviruset

Artikkelen er over 1 år gammel

Noen er ikke redd for å bli koronasmittet, og tar lett på forsiktighetsregler. Da tenker de ikke på mennesker som Klaus Jakobsen (46). Han kan dø.

For abonnenter

Tenk deg at du må holde deg unna dine egne barn. Tenk deg at dine barn og samboer må være forsiktige av hensyn til deg.

Tenk deg at du helst bør oppholde deg og sove på noen få kvadratmeter i et anneks utenfor huset for ikke å bli alvorlig syk, og kanskje dø, hvis du blir koronasmittet.

Av ditt eget barn.

Tenk deg at du ikke har aning om hvor lenge denne situasjonen vil vare – noen uker? Noen måneder?

Et år eller mer?

Tenke deg at du kanskje aldri får et svar på disse spørsmålene.

Da tenker du som Klaus Jakobsen.

– Jeg er blant dem som kan dø hvis jeg får koronaviruset, sier Klaus.

Utsatte grupper

Helsemyndighetene har innført strenge forebyggende tiltak for å hindre koronasmitte, i det minste sørge for at ikke mange mennesker blir smittet samtidig. Da kan antall alvorlig syke samtidig bli så mange at sykehusene ikke har intensivkapasitet til å behandle alle som trenger det.

Hvis kapasiteten blir sprengt kan helsepersonell bli nødt til å velge hvem de vil behandle, altså dem som har størst mulighet til og blir friske av behandlingen.

Derfor må smitte hindres. Derfor må eldre, syke og dem med underliggende sykdommer skjermes spesielt.

Klaus tilhører den siste kategorien. Han er tilsynelatende frisk, men har den kroniske og uhelbredelige sykdommen Crohns. Det er et slags magesår, men kan angripe helt fra hals til anus. Mange av disse pasientene sliter med utbrenthet. De fleste blir uføre.

I tillegg har Klaus leddgikt, som han tror er en følgesykdom fra Crohns. Begge er autoimmune sykdommer, som gjør at immunforsvaret angriper seg selv. Derfor går han på immundempende medisiner (Infliximab) for å holde «angrepene» i sjakk. Det igjen gir lavere immunforsvar. Derfor er Klaus i en såkalt risikogruppe.

Han har stått i mye. han har vært politiker på nasjonalt plan, talt for mange mennesker, kjent på nerver.

– Men dette er nok helt klart verst. Nå kjenner jeg på en frykt, sier Klaus om koronafaren.

Podcast i bua

Den aktuelle situasjonen skyldes at ett av de tre barna han og samboeren har ble ilagt karantene, etter at en av klassekameratene ble bekreftet koronasmittet. Det har gitt utfordringer for ham spesielt, men også for hele familien.

Heldigvis har de et anneks rett utenfor huset. Her har Klaus installert seg. Det er her han nå stort sett oppholder seg, hvis han ikke skal inn i huset og dusje, spise eller gå på do. Sover han ikke på en madrass i stua, tar han madrassen med seg ut i annekset.

– Det blir selvsagt utrolig mye vasking av hender, for oss alle sammen. Vi unngår nærkontakt. Det er slitsomt, men alle forstår situasjonen. Det er veldig bra. Vi prøver å desinfisere litt håndtak og andre ting nå og da. Med ett barn i karantene i tillegg, må vi også ha strengt regime på å treffe andre. Akkurat nå treffer vi ingen andre. Sånn må det bare være noen uker til, og muligens ut over det og.

Kameraten Ole kaller annekset «podcastbua». Det er fordi de sammen lager Liberaleren Podcast, samt en mindre privat podkast Klaus kaller Klaustaler.

– En utrolig god terapi for meg i den lange sykdomsperioden jeg har vært inne i nå. Det er viktig å ha noe fornuftig å drive på med når tankene blir slitsomme.

Et paradoks er det nå at også Ole sitter i karantene etter et utenlandsbesøk. Lørdag ettermiddag skulle kameratene likevel forsøke å lage en podkast over telefon. Blir det vellykket antar Klaus at det er slik de må gjøre det framover.

Venter på operasjon

Crohns og leddgikt er ikke hans eneste plager. I november 2018 fikk han en prolaps i ryggen. En operasjon i mai 2019 var mislykket. Nå står han i en ny helsekø for et nytt forsøk på å fikse ryggen.

Operasjonen lå an til å bli gjennomført i september. Koronaviruset og helsevesenets nye prioriteringer gjør at Klaus frykter utsettelse.

– Utfordringen for meg i hverdagen er mye smerter. Og fryktelig lite søvn. I tillegg er jeg nå på arbeidsavklaringspenger og taper store summer i inntekt. Nå må jeg også forholde meg til koronaviruset. Jeg ser på meg selv som en særdeles sterk person, men dette treffer virkelig hardt.

Om få dager skal han etter planen til sykehuset for å få en ny dose immundempende dose medisin. Det har han mange spørsmål til. Og tvil om.

– De fleste vet at sykehus ironisk nok i seg selv ofte er smittebomber. Praten blir nok ikke altfor lang. Fort inn og fort ut, sier Klaus.

Handling for sent

Myndighetenes og befolkningens manglende evne til å ta alvoret innover tidligere seg har sjokkert ham. Skoler skulle vært stengt tidligere og flere burde vært satt i karantene tidligere, mener han. Da ville man kunne ha redusert antall smittede og varigheten på utbruddet.

– De snakker om at situasjonen skal vare til sommeren eller høsten. Jeg frykter at de bommer der også. Det eneste som kan stoppe denne utviklingen tidligere, er en ny vaksine. Alle skjønner at det kommer til å ta lang tid. Statistikkene er også veldig upålitelige. Jeg har aldri vært en konspirasjonsteoretiker, men på verdensbasis tror jeg mange flere vil dø enn man har antydet, også her i Norge.

LES OGSÅ: De mest dramatiske grep i fredstid skal bremse koronaepidemien

LES OGSÅ: Mange leger i karantene: Oppfordrer pasienter i Sandefjord til å vente med legebesøk hvis det ikke haster

Dugnad og varme

For dem som nå er i, eller vil komme i karantene, anbefaler han å finne seg en hobby – hvis man ikke allerede har det. Han har også en rekke andre oppfordringer.

– Det er nå tid for å vise dugnaden i befolkningen, vise at vi faktisk er et sivilisert samfunn, som kan ta vare på utsatte mennesker. Ikke dra på hytta, fordi du tror du er tryggere der. Du er ikke det. Du reiser til et område som har underkapasitet på beredskap, og ikke minst helsepersonell. Hold deg hjemme, gå ut bare for de mest nødvendige tingene, sier Klaus.

Som både nasjonale og lokale myndigheter gjør, ber han folk vaske seg ofte på hendene, på det vi tar på. Unngå nærkontakt, både med de nærmeste, bekjente og ukjente.

– Det kommer en tid for kjærlighet senere. Som verdi i samfunnet må vi måles på om vi kan ta vare på våre svakeste. Tilby deg å hjelpe mennesker som ikke kommer seg ut, men gjør det på en hygienisk måte, uten å smitte eller å bli smittet. Vis at dugnaden, varmen, omsorgen og nestekjærligheten i samfunnet vårt fortsatt er sterkt, det er min oppfordring. Som vi sier i nord, da kan vi stå han av, sier Klaus Jakobsen.

LES OGSÅ: Rådmannen om koronabekjempelsen: – Det viktigste nå er dugnadsånden

Kommentarer til denne saken