Gå til sidens hovedinnhold

Det er nok nå! Tid for rødt lys i skoler og barnehager!

Økt avstand og færre nære kontakter er to sentrale smittereduserende tiltak i håndteringen av koronapandemien. Ved å øke avstanden mellom mennesker og redusere antall kontakter, reduserer vi risikoen for å bli smittet av personer som ikke vet at de er smittet. Akkurat de ordene står på FHI sin nettside.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det meste rundt om i kommunen er nå stengt. Mobiliteten skal ned. Vi er over på tiltaksnivå 5a til over påske. Man kan ikke ha flere enn to på besøk i hjemmet, alle som kan bør ha hjemmekontor, og det er påbud om munnbind dersom man ikke kan holde en til to meters avstand. Unntatt i barnehager og skoler! Der brukes en trafikklysmodell.

Med gult nivå, slik som nå, er alt omtrent som før, bortsett fra at man bruker håndsprit og tørker av bordene litt oftere da! Det er vel overflødig å nevne at det å holde avstand til små barn er en umulig oppgave.

Barn må tas bedre vare på

Smittesituasjonen er nå høy og det er den britiske muterte virusvarianten som brer om seg. Denne smitter lettere, også blant yngre barn, og flere yngre voksne blir syke av denne virusvarianten. Størst økning i smitte finner man i aldersgruppen 0–9 år ifølge Folkehelseinstituttet.

Barn og unge bør selvsagt skjermes så langt det er mulig. Og med rødt nivå vil alle barn og elever både bli tatt godt vare på og få undervisning.

Ansatte er redde

Utdanningsforbundet får henvendelser fra ansatte som er slitne og redde. De går på jobb og gjør jobben sin så godt de kan, enn så lenge. De har stått i en uforutsigbar situasjon på arbeidsplassen i over et år nå, med stadige endringer i smittevernregler, karantener og nedstenginger på arbeidsplassen. Flere er i nærkontakt med over 100 elever i løpet av en uke.

Er arbeidsmiljøloven blitt glemt?

Arbeidsmiljøloven har visst blitt gjemt og glemt.

Med rødt nivå er det mindre kohorter og man omgås færre personer i løpet av arbeidsdagen.

I Tønsberg, Færder og Horten er skoler og barnehager på rødt nivå, fram til påske. I Larvik er det rødt nivå fra fredag.

Barnehager og grunnskoler i Sandefjord er på gult nivå. Bør ikke Sandefjord også over på rødt nivå, slik nabokommunene våre har valgt?

Vi krever rødt nivå i skoler og barnehager nå!

Kommentarer til denne saken