Da mener jeg det er på høy tid at du går noen runder med deg selv.

Fotball er en sport de fleste av oss har et forhold til. Men det finnes en stor gruppe mennesker som tar sporten litt vel seriøst. Som om det er liv eller død om favorittlaget taper.

Nå er det fort gjort å tenke at denne teksten ble skrevet av en fotballhater som ikke skjønner seg på sporten. Men misforstå meg rett, jeg har ingenting imot fotball.

Ingen fotballhater

Min far var en ivrig fotballspiller i sin tid. Broren hans var til og med innom landslaget i en kort periode. Det er klart han ble litt skuffet da jeg skulle spille min første fotballkamp, og jeg ikke var å se på banen. Jeg var 200 meter bortenfor og luktet på blomstene.

Men jeg er langt fra en fotballhater. Tro meg. Jeg ser gjerne fotball med gutta og tar noen øl for det sosiale. Selv jeg kan strekke meg så langt som å si at «fotball er gøy» når jeg ser de store finalekampene.

Tap er en ødelagt dag

Det jeg ikke forstår, er hvordan man kan la dagen sin bli ødelagt av at for eksempel fotballaget Liverpool taper en kamp – bare fordi de prydet sengetøyet ditt da du var 12 år.

De fleste velger etter min erfaring favorittlaget sitt når de er barn. For barn er denne tankegangen ganske simpel. Man velger kanskje dem som er best? Eller ut ifra hvem pappa heier på? Eller kanskje det er naturlig å heie på Barcelona fordi man har vært på ferie der én gang?

Det merkelige er at man fortsetter å heie på disse lagene og blir enda mer emosjonelt påvirket som voksen.

Hva er grunnen til at man identifiserer seg så til de grader med et fotballag, at hele uka blir ødelagt om laget taper?

Står laget for noen verdier alle supporterne kan ha til felles? Neppe.

En gjeng som prøver å sparke en ball

En fotballklubb består av folk med en rekke ulike bakgrunner, verdier og meninger. Og dessuten kan man med nok millioner i lomma kjøpe seg nesten enhver spiller eller klubb.

Ja, det er klart supporterne både feirer og sørger sammen. Det er sikkert en vakker opplevelse å være en del av. Men man må også ha i bakhodet at det ikke er stormingen av Berlinmuren man er en del av heller. Det er en samling på cirka 22 kvinner eller menn som forsøker å sparke en ball i et nett.

Les også

«Det som leveres nå er det nedrykkstakter over»

Meld deg inn i et politisk parti

Se for deg at ditt nåværende eller framtidige barn stiller spørsmål som «Er det min feil at pappa er så sur hele tiden?» eller «Hvorfor kommer ikke pappa på skoleavslutningen min?» Så må mor forklare en sjuåring at det er fordi Liverpool skal spille enda en kamp.

Da tenker jeg du må oppsøke hjelp. Og det ganske fort.

Hvis du argumenterer for at det «handler om å være en del av noe som er større enn seg selv», kan du melde deg inn i et politisk parti. Der kommer i det minste nederlaget maks hvert andre år.

Jeg sier ikke at det er galt å like fotball. Eller å føle med laget som taper etter en livstid med hardt arbeid. Men det er et problem hvis alle rundt deg må passe på hva de sier og ta hensyn til deg fordi kampen gikk dårlig.

Da bør du finne deg en annen hobby.

(Innlegget er tidligere publisert i NRK P3 og TB).