Det er lite som engasjerer leserne av Sandefjords Blad mer enn når vi forteller historier om barn og unge som opplever å bli mobbet. Og i løpet av det siste året har vi hatt flere saker om det.

Sakene er alltid blant de mest leste på nettet, og kommentarfeltene flommer over av folk som reagerer kraftig på hva barna har blitt utsatt for, som tar avstand fra mobbingen og som krever at både foreldre og skolene tar ansvar. Det er flott at folk engasjerer seg i slike saker. Men samtidig: Er det noen i samfunnet vårt som er verre til å være ufine og stygge mot hverandre, enn det altfor mange voksne er?

Via sosiale medier får man daglig et innblikk i hvordan voksne folk, i alle aldere – unge som gamle – «tar hverandre» og snakker nedsettende og stygt om folk som omtales i medier og også folk de «debatterer» med i kommentarfeltene.

Her om dagen publiserte en riksdekkende avis en sak på sin Facebook-profil med ei jente som fortalte at hun slet med å finne kjærligheten i livet. Jenta hadde det man vel må kalle unormalt store lepper, av en eller annen årsak (jeg leste ikke saken, så jeg aner ikke årsaken og jeg aner derfor ikke om historien var fra Norge eller utlandet heller).

Det var bare å vente på at kommentarfeltet skulle flomme over av ufinheter:

– Haha, har du forsøkt å ringe Donald Duck for en date?

– Jeg kan ikke skjønne hvorfor du ikke får deg kjæreste, etterfulgt av en latteremoji.

Dette er bare et par eksempler på hva mange lirte av seg. Og noen hundre kommentarer senere valgte avisa å stenge kommentarfeltet (som om de ikke visste hva som kom til å skje da de la ut saken) på grunn av alle de stygge kommentarene som rant inn, som følge av hvordan jenta så ut.

Etter å ha scrollet igjennom litt av kommentarfeltet, ble jeg sittende og undre meg (derfor denne teksten) over hva det er som får voksne folk til å skrive slike stygge ting til andre personer. Jeg begriper det bare ikke!

Hva ønsker de å oppnå? Hadde de satt pris på å bli hetset selv?

Vi i Sandefjords Blad er heller ikke ukjent med «rusk og rask» i ulike kommentarfelt. Som frontsjef i SB er en av mine arbeidsoppgaver å gå over kommentarene som publiseres både på artikler og i våre sosiale medier. Heldigvis er det mindre ufinheter i våre kommentarfelt enn det man kan se hos mange riksaviser. Men innimellom må også vi slette kommentarer som inneholder for eksempel rasisme eller ufinheter mot andre personer.

Vi er glade i en god diskusjon og debatt, men personangrep, rasisme og så videre har vi nulltoleranse for.

I forbindelse med Sians besøk i byen vår i fjor vår, valgte vi etter hvert å stenge av kommentarfeltene på sakene våre på Facebook. Da hadde det kommet inn hatkommentarer og ufinheter der personer ble utsatt for personangrep, framfor at man faktisk diskuterte sakene og hva som hadde skjedd.

Det ble rett og slett for tidkrevende å moderere det hele.

Og igjen, hvorfor slenger man drit mot andre mennesker for hvordan de ser ut, hvilke meninger de har eller hvilken religion de tilhører?

Sosiale medier får fram det verste i en del folk. Det er på tide at mange voksne «tastaturkrigere» tar seg sammen og begynner å oppføre seg online.

Så dagens oppfordring er: Vær engasjerte og diskuter saker så busta fyker. Men respekter andre personer for deres meninger, hvordan de ser ut eller hvilken religion de tilhører.

Vi får et bedre samfunn dersom vi bygger hverandre opp, framfor å prate hverandre ned – og det gjelder unge som voksne.