Dette rare og merkelige torget i Sandefjord der rustne lyktestolper står lutrygget og betrakter folkelivet, sommer som vinter.

Hvem har glemt en tung dag for snart 11 år siden da byen samlet seg i sorg og la ned roser. Slik skulle vi slå ring om hverandre og stå opp mot hatet til én forrykts mann brutale gjerninger. Vi skulle vise oss større og bedre enn at vi besvarte hat med mer hat.

Nå lørdag sto en gruppe på tre-fire personer og spredte hat og intoleranse på dette torget. Men det har de gjort før, og dette vil de gjøre igjen, for sånn er verden – det vil alltid være de som hater.

Men hvordan ble de møtt? Ble det laget et nytt sterkt minne der hat ble møtt av folk som slo ring om hverandre og viste seg større enn hatet?

Poteter, steiner, stoler og andre ting ble kastet mot SIAN – og av grunner jeg ikke forstår – også mot politiet.

En ellers vakker vårdag sto en rasende mobb og rev i gjerder. Politibiler ble ødelagt. Voksne mennesker hadde med seg barna sine. Vi så at de fikk hjelp av barna til å samle stein som skulle kastes. Hvilke verdier ble formidlet til neste generasjon her?

LES ALT OM BRÅKET: Dette skjedde minutt for minutt

En mann som tok bilder ble jaget. Stemningen var amper og farlig.

Politiet reagerte med tåregass og tåregassgranater.

Hvilke minner har vi fra dette torget nå?

Slik kan vi ikke ha det.

Jeg er derfor svært glad politiet etterforsker hva som skjedde lørdag. Her må så mye som mulig opp og fram i lyset.

Jeg ser at ordfører Bjørn Ole Gleditsch vil forby brenning av religiøse symboler. Men er det dette som er utfordringen?

LES MER: Ordføreren mener vi bør forby brenning av religiøse symboler: – Har ingenting med ytringsfrihet å gjøre

Jeg vil aldri oppfordre eller støtte noen som vil brenne hverken bibelen, koranen eller andre bøker. Det strider mot enhver folkeskikk.

Men vi bor i et land med ytringsfrihet. Hvilke ytringer er det noen blir provosert av neste gang? Skal disse også forbys?

Slik jeg ser det, er veien videre at politiet etterforsker hva som skjedde på torget lørdag. Hvem var der, hvem brøt loven?

Barnevernet har en jobb å gjøre dersom det viser seg at foreldre har tatt med seg barna sine på en demonstrasjon for å kaste stein.

Har SIAN gjort noe ulovlig skal selvsagt det også etterforskes.

Og mens politiet gjør jobben sin, får vi andre øve på ytringsfrihet. Det blir ikke mindre hat ved at vi kaster stein mot ytringer vi ikke liker.