Gå til sidens hovedinnhold

Det som gjør meg trist med denne klimastreiken, er at det utvikler seg til å bli en generasjonskamp

Artikkelen er over 2 år gammel

Den store klimastreiken er kommet til Norge.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi har sett den spre seg utover hele verden, og nå er den også her i vårt lille land. Greta Thunberg (16) fra Sverige har engasjert millioner av ungdom i over 120 land til å gå ut i gatene og skolestreike for miljøet.

Med hvilket budskap? Jo, nemlig det at det er ubrukelig å sitte på skolen for å skaffe seg en utdanning, når det handler om en framtid vi ungdom kanskje ikke får. Politikerne må våkne.

Har vi forstått at vi ikke kan reise verden rundt?

Greta Thunberg tør å si at for å redde kloden, så kan vi rett og slett ikke leve like komfortabelt som vi gjør nå. Det som går igjen av kommentarer under postene hennes i sosiale medier, er at «den eldre garde» setter spørsmål ved om ungdom vet hva de streiker for. Om vi har forstått at vi ikke kan reise verden rundt, spise biff med kjæresten eller kjøre søte biler resten av livet.

De fleste av oss, inkludert meg selv, må ærlig innrømme at vi ikke er så flinke vi vil. Men streiken åpner jo opp for nettopp dette – at vi skal innse hva som må til!

Vi har ikke alle svarene

Hva kan være galt med å jobbe for en sunnere klode, selv om man ikke har alle svarene ennå?

Det som gjør meg trist med denne klimastreiken, er at det utvikler seg til å bli en generasjonskamp. Det kan ikke handle om hvordan vi ungdom er blåøyde og hjernevaskede, eller om at de voksne nå ikke skal leve når problemene er verst. For det handler om oss alle.

Vi fokuserer også lett kun på oss selv, men om man vender blikket utover i verden, ser man at denne krisa handler om mer enn at vi privilegerte mister tilgang til sydenturer og biler i Oslo sentrum. For mange handler det om liv og død.

Vi er takknemlige

Streiken handler heller ikke om at dagens ungdom ikke er takknemlige for alle godene de før oss har forsikret at vi har. Jeg er utrolig takknemlig for det velferdssamfunnet vi lever i, og det er nettopp på grunn av dette, at vi får lov til å demonstrere høylytt i gatene i dag.

Det eneste denne klimakrisen handler om, er at det nå har gått for langt. Det har allerede gått for langt til at vi kan være stille og komfortable. Endringer må til for jorda skal kunne overleve, og vi sitter allerede på mye informasjon for å kunne få det til.

Vi må bare tørre å utvikle oss, slik alle arter i alle økosystemer må utvikle seg etter endrende omgivelser.

Vi kan bli flinkere

Det jeg mener med dette innlegget, er ikke at jeg har funnet løsningen. Det ungdommen mener med klimastreiken, er ikke at de har funnet løsningen. Det finnes ytterst få som er så flinke og miljøvennlige som vi alle burde være.

La oss bruke denne klimastreiken til å lære av hverandre, og spre budskapet om at det er nå vi må sette i gang.

Kommentarer til denne saken