Gå til sidens hovedinnhold

Dette kan bli det største og mest vitaliserende byutviklingsprosjektet siden gjenoppbyggingen etter den store bybrannen i 1900

Etter mer enn 20 års sterkt engasjement for at Tivolitomta skal romme et kraftsentrum for byen og kommunen, ser Sandefjord Byforum igjen lyset, for ca. fjortende gang. I stedet for å repetere fortidens egeninnsats, håp og skuffelser, heier vi nå på en visjonær rådmann og forslaget han legger frem til politisk behandling tirsdag (KIF-utvalget) og onsdag (planutvalget).

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Slik vi leser rådmannens forslag, med blant annet bibliotek, litteraturhus, kulturskolen og mulig studentundervisning samlet i sentrum, kan dette bli det største og mest vitaliserende byutviklingsprosjektet siden gjenoppbyggingen etter den store bybrannen i 1900. Basert på erfaring fra byer som for eks. Arendal, Bodø og Hamar vet vi at en slik arena skaper et formidabelt løft for byens utvikling av kultur- og næringsliv, turisme og tilførsel av urbant liv.

Positivt og vitalt

Kulturskolen med skapende unge mennesker vil i høy grad kunne bidra til mer positivt og vitalt liv i sentrum. Kreativitet og talentutvikling ligger i en slik skoles virkeområde. Og som et apropos til begrepet talentutvikling er det nærliggende å nevne Lise Davidsen. Denne verdensberømte sopranen fra Stokke fikk sangundervisning på Sandefjord videregående skole, noe hun begeistret anerkjente i dokumentaren om henne på NRK TV nylig.

«Levende bykultur skal gjennomsyre alt»

Som tilføyelse til rådmannens argumentasjon refererer jeg gjerne en strategisk beskrivelse fra noen år tilbake: «Sandefjord er en kulturby. Dette forholdet skal styrkes. Det innebærer at ambisjonene om en levende bykultur i vid forstand for alle aldersgrupper, med utbredt mellommenneskelig kontakt, skal gjennomsyre arbeidet med byutvikling. For sentrum betyr det utvikling mot en offentlig felles samhandlingsarena for byens befolkning og tilreisende på dagtid, ettermiddag og kveld, til alle årstider.»

Det kan neppe finnes tvil om at lokaliseringen av denne arenaen skulle være Tivolitomta. Nå blir det opp til kommunens politikere å sammenligne verdien for byen av Tivolitomta som parkeringsplass, opp mot verdien av det realiserte innholdet i rådmannens forslag.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.