Da Sandefjords Blad ble rammet av et datainnbrudd i romjula kunne vi ikke gi ut papiravis på to dager, og først i mars var vi kommet dit at printeren kunne brukes igjen.

Det var kostnadskrevende og rammet både lesere, annonsører og ansatte. Likevel har ledende eksperter på datasikkerhet ment at Amedia - som er det konsernet Sandefjords Blad er en del av - taklet dette bra. Så fikk vi da også til å holde nettavisen oppdatert hele tiden, men det krevde mye å få papiravisen ut igjen og støttesystemer i gang på ny.

Det anslås likevel at Amedia tapte vel 30 millioner kroner på angrepet. Så må det legges til hva dette har kostet av frustrasjon og hodebry for mange ansatte, og for kunder som i en kort periode ikke engang kunne endre adressen på hvor avisa skulle leveres.

Vi er likevel ikke de eneste som rammes av hacker-angrep. Det skjer hele tiden. Mandag ble til og med nettsidene til Nasjonal sikkerhetsmyndighet rammet i et såkalt tjenestenektangrep.

Og det rammer lokale småbedrifter. Sandefjordsbedriften Human Verneservice ble nylig satt ut av spill i tre dager da hackere tok kontroll over epostkontoen. Jeg forstår godt at Jan Karlsen i selskapet mener situasjonen var ekkel. Ordre og kommunikasjon foregår hovedsakelig på epost, og leveranser ble derfor satt på vent.

De tok kontakt med et IT-selskap som til slutt fikk ordnet opp. Godt er det.

Men en uttalelse fra Karlsen om at «jeg hadde aldri trodd at et relativt lite firma fra Sandefjord kunne bli rammet av noe sånt,» gjør meg ekstra bekymret – og det er det som motiverer meg til å skrive dagens leder. Jeg tror nemlig at det er mange som han, de tenker at dette ikke skjer dem. Og hadde du spurt meg før jul, ville jeg heller ikke tenkt at alvorlige dataangrep kunne ramme den bedriften jeg jobber i.

LES SAKEN HER:– Det var en ekkel følelse

Dataangrep er ofte ikke målrettet og de rammer tilfeldig, små bedrifter som store. Sandefjords Blad og Amedia ble rammet av et løsepengevirus, og det var aldri aktuelt for oss å betale det skurkene forlangte for å dekryptere servere. Vi hadde heldigvis en svært dyktig It-avdeling og gode backupløsninger i ryggen.

Men hva med mindre bedrifter? Når du tenker på hvor krevende det er å miste bare eposten i tre dager, hva gjør du om alt du eier av datasystemer blir krypterer og stengt av kriminelle hackere? Er selskapet du jobber i beredt? Hva er planen?

Sandefjords Blad hadde et helt konsern i ryggen. Min bekymring er at små bedrifter som står alene kan knekke ryggen fullstendig.

Fagdirektør Roar Thon i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, forteller at norske bedrifter generelt er for dårlig beskyttet.

For mange har det sikkert gått greit til nå.

Men nå er det ikke lenger et spørsmål om de vil bli utsatt for et dataangrep, men om når. Ingen går fri. Ikke Sandefjords Blad, ikke Nasjonal sikkerhetsmyndighet – og heller ikke småbedrifter.