Hemmeligheten, Kathryn Hughes , oversatt av Anita Garmannslund , Cappelen Damm, 2017

Når sønnen til Beth trenger en donor som matcher ham genetisk blir hun nødt til å nøste opp i fortiden. Moren til Beth, Mary, døde før hun fikk fortalt henne noe om faren hennes eller eventuelle andre slektninger. Beth går igjennom tingene til moren på leting etter et spor og finner et gammelt bilde og et avisutklipp om en bussulykke. Vi blir ført tilbake i tid til Beths fødsel og til hendelser som skulle vise seg å få stor innvirkning på livet til Beth i dag. Spennende og godt fortalt med overraskelser på lur.

Gaven, Ellen Vahr, Aschehoug, 2016

Anne fra Vardal har spesielle evner. Når hun blir kjent med den lokale «kloke konen», forstår hun at hun har en evne og et kall til å hjelpe syke og lidende. Kallet fører henne til Christiania i år 1841 og 25 år gammel blir hun tjenestepike hos en gullsmed. Men livet i Oslo blir ikke det hun forventet, og Anne møter mange vanskeligheter før hun til slutt finner sin plass i livet. Boken er basert på en sann historie om forfatterens tipp-tipp oldemor Anne Brannfjell. En interessant og fin historisk roman.

Tante Paulas kattekafé, Charlie Jonas, oversatt av Benedicta Windt-Val, Strawberry Publishing, 2021

Utrolig sjarmerende roman fra Köln. Den 73 år gamle Susann Siebenschön ønsker å gjense øya Ischia en siste gang, stedet som rommer så mange gode minner. Hun får naboen sin, den unge lærerinnen Leonie, til å passe hennes hvite katt Mimi mens hun er borte. Katten lager masse trøbbel for Leonie. Hun overtaler venninnen sin Maxie til å overta katten, som stortrives i den lille kaféen hennes «Tante Paula». Kjærlighet og overraskelser venter disse tre: Susann, Leonie og Maxie. Livlig, underholdende og romantisk feel-good.

Flere tips til gode leseropplevelser her.