Og apropos denne tiden. Nå er det blitt slik at vi regner i tiden før og etter koronaen.

Da jeg grodde, ikke for at det ble så mange centimeterne å skryte av i høyden, nå ja. Den gang jeg vokste opp, så husker jeg at besteforeldre-generasjonen snakket om før og etter krigen. Noen ganger snakket de om krigen også, men særs sjelden, i alle fall når barebarna hørte på.

Så begynte jeg på skolen og vi snakket om før og etter Kristus. Egentlig het han Jesus, men det var kanskje etternavnet, tenkte jeg da – som var viktigst og skulle inn i en tidsregning. Guds sønn ble født... og da startet alt på nytt, liksom. For så vidt ingen ny tankegang for meg, som trodde at alle ble født i forskjellige størrelser i 1970 og at alt begynte da jeg ble født. Det viste seg å være en litt sørgelig faktafeil.

Nei det var Kristus som var «the man». Alt før han ble født ble minusår i mattematikken. Jeg forsto ikke det der heller.

Så grodde jeg 157 centimeter og det tok ganske mange år før neste generasjon dukket opp.

Den gjengen begynte også på skolen, men de lærte at det heter f.v.t, som også i realiteten betyr før Kristus - eller før år null.

Første gang jeg så f.v.t. gikk hjernen i spinn. Hva betydde disse tre bokstavene, så?! Prøv selv … fr…før…vt – tv, nei. Nok om det (det betyr før vår tidsregning).

LES GJERNE FRA ARKIVET: Iverksette Plan B: «Fin sommerferie»

Det var drømmen det skulle handle om. To voksne og tre barn, eller ungdommer – skulle på sommerferie.

Vanligvis reiser vi til Spania, men denne sommeren f.p. (før pandemien) eller f.k. kanskje (nei det blir for likt med f. Kr.), f.c. (før covid)? Og, ja – jeg vet at det også kan bety football club.

Det var i hvert fall kommet ei ny flyrute direkte fra Torp til Malta. Drømmen om azurblått hav, rik historie og sol.

Jeg argumenterte lenge og vel og brukte mine beste overtalelsestriks. Dette skulle bli ferien over alle ferier! Vi bestilte tur til to voksne og tre barn. 14 dager i leilighet nær sjøen. Denne var «non-refundable» i november 2019. Hva kunne vel gå galt? Vi skulle på tur!

Men hvem hadde vel hørt om nedstengning, karantener og munnbindplikt?

Det gikk dit høna sparker. Vi kom oss ikke ut av landet. Ingen ville ha mulige smittebefengte nordmenn eller deres oljepenger. Jøss.

Ikke Malta, ikke Spania, ikke en gang de gjerrige svenskene ville ha besøk.

Shit. 16.000 kroner var bundet opp i en «non-refudable» leilighet. Og vi satt med «vouchers» tilsvarende 10.000 kroner med flyselskapet Ryanair.

Sommeren 2020 kom og vi bestilte nye flybilletter til Malta, så fort disse ble lagt ut. Da hadde vi ikke mottatt voucher-nummer for senere bruk, eller vocesters (sausen) som min mann, grillkongen på Solløkka, kalte det.

Der kom de vanskelige bokstavene innom, igjen.

Ikke mange ukene gikk, før også de nye billettene ble til «vouchers».

Sommeren 2021 kom. Vi hadde da tilgode-koder hos Ryanair tilsvarende 17.000 kroner og en «non-refundable» leilighet til 16.000.

Drømmen om Malta varte og rakk. Den liknet nå heller et økonomisk mareritt.

Men, nå! I 2022 skal alle ut på tur. To voksne og tre barn er blitt til fem voksne både på flyet og i leiligheten.

Prisen fra Gardermoen med fly tur retur Malta ble 25.000 kroner dersom vi legger godviljen til. På toppen kommer parkering og kjøring til og fra. Tog? Niks. Dette koster minimum 500 kroner per voksen tur - retur.

Resultatet er blitt en ekstra natt med overnatting, ei melkerute fra og til Sandefjord. Fra Torp til Polen, med himla god tid i Poznan og det samme på returen, med nesten 10 timer i Warszawa.

Men, det blir Malta – e.c. (etter covid)!