Gå til sidens hovedinnhold

Du vet du er fra Sandefjord når ….

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

... du ser hvalbåten Southern Actor liggende ved kai i Sandefjord og skroget blir malt utvendig på baugen. Det aktuelle bildet ser vi i en bildeannonse i TV 2 ved jevne mellomrom. Annonsen er selvfølgelig reklame for Jotuns produkter – og ære være markedsavdelingen til Jotun for deres kreativitet og oppfinnsomhet!

Jeg må innrømme at jeg er litt nostalgisk, sjåvinistisk og stolt av å være oppvokst og bo i hvalfangerbyen. Sistnevnte uttrykk brukes i dag ofte i sportsnyhetene i riksmediene når det gjelder omtale av Sandefjord Fotball.

Selv er jeg gammel nok til å huske den gang hvalfangstekspedisjonene forlot byen i september og returnerte i mai året etter. Det var folkefest i byen da hvalfangerne kom hjem.

Da jeg gikk ut av 7. klasse ved Framnes skole, husker jeg godt at mange av guttene i de to klassene som gikk ut, hadde en plan i livet – nemlig to år som visegutter og så på hvalfangst som førstereisgutter.

På det meste tror jeg at over 7.000 hvalfangere var med på fangsten i Antarktis, og Sandefjord var hvalfangerby nr. 1 i verden!

Jeg husker ennå sommermånedene i Sandefjordsfjorden med kokerier og hvalbåter. Ved Thorøya lå kokeriene Thorshøvdi, Thorshavet og Thorshammer. I Gonvika lå Kosmos III og Kosmos IV, mens Sir James Clark Ross lå ved Langestrand. Og ikke å forglemme – hele det indre havnebassenget var fullt av hvalbåter fra de tre rederiene A/S Thor Dahl, Kosmos A/S og A/S Rosshavet.

Dette var tankene som kom på grunn av reklamebildet av baugmalingen av Southern Actor!

Kommentarer til denne saken