– Jeg ville ikke ha et bur som kan klappes sammen, de hjelper lite. Det er svært ugunstig å få hunden i bakhodet ved en bråbrems, sier hun, og legger til:

– Jeg er såpass glad i hunden min at jeg vil at han skal leve og være trygg.

Å feste sikkerhetsbeltet før man kjører noe sted, er en selvfølge for de aller fleste av oss. Men også hunder må sikres korrekt under kjøreturen.

Løse dyr i bilen kan faktisk være livsfarlig. Ifølge beregninger fra NAF vil en hund på 30 kilo veie like mye som en flodhest (1.750 kilo) hvis du kræsjer i 50 kilometer i timen. Smeller det i 70 kilometer er vekten 2.250 kilo – tilsvarende et neshorn.

Eier og kirurg ved Din Dyreklinikk i Sandefjord, Thomas Sissener, forteller at de får inn to til tre tilfeller årlig der hunder har blitt skadet som et resultat av dårlig sikring.

– De har vært løse i bilen og blitt kastet framover og inn i frontruten, forteller han, og fortsetter:

– De har ofte benbrudd, men kan også ha fått skader på tenner, øyne og kjeve. Diafragmabrokk kan også forekomme, der tarmen kommer inn i brysthulen.

Sissener legger til at slike ulykker i verste fall kan føre til dødsfall for hunden.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Kan føre til bøter

Ifølge Vegtrafikkloven kan man få bøter dersom føreren blir forstyrret på en slik måte at det skaper trafikkfarlige situasjoner, da vedkommende har forsømt aktsomhetsplikten. Straffereaksjonene blir større hvis et løst dyr har forårsaket en kollisjon eller påkjørsel av mennesker.

Sissener er av den oppfatning at folk generelt er flinke til å sikre dyrene sine under bilturer.

– Mange bruker bur, det er den beste løsningen. Man kan også bruke seler som festes i bilbeltet, men da er det viktig at hunden ikke har for mye bevegelsesbane.

Han legger til at mange hunder føler seg tryggere i et bur. Bløte bur er bedre enn ingenting, men anbefales ikke.

Den beste løsningen er solide bur i aluminium eller hard plast. Det er også viktig at buret har tilstrekkelig ventilasjon.

Den samme sikringen gjelder også for katter, og dyr generelt.

– Trafikkloven gjelder alle dyr. Løse katter kan faktisk være enda farligere, da de lettere blir nervøse. Katter blir også fortere bilsyke, og da er det mye greiere at de blir syke i et bur, sier Sissener.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Bruker både bur og sele

På turer der Trude Carlsen har behov for plassen i bagasjerommet, står Ares, som er en blanding av rottweiler og engelsk staffordshire, fastspent i en spesialsele i baksetet.

– Det er strenge krav til sånne seler, men da kan han ligge trygt og snu seg når han trenger det.

Hun satte seg raskt inn i skaden som kan oppstå, både på føreren og dyret, om ikke hunden er sikret forsvarlig.

– Man skal alltid sikre hunden sin. Du vil jo at både den og eventuelle passasjerer skal leve. Man må være sitt ansvar bevisst, sier hun, og fortsetter:

– Hvis det skjer en ulykke, er det viktig at hunden er sikret med tanke på redningspersonell. Den kan bli aggressiv, og vil gjøre alt for å beskytte og passe på eieren sin.

NAFs råd for biltur med dyr:

Sikkerhet først

  • Der det er mulig skal dyr være plassert sikkert i et bur – for alles sikkerhet
  • Hvis det ikke er mulighet for å ha dyr i bur, det finnes spesielle seler for hund som kan kombineres med bilens sikkerhetsseler, kjøpes i NAF Butikken, bilrekvisitabutikker, enkelte dyrebutikker og hos Felleskjøpet.
  • Hvis ingen av disse rådene er mulige,  er eneste riktige plassering av løse dyr i bil på benplassen til passasjer foran. Passasjeren får heller bytte plass med dyret og dermed sitte bak!