Dagen etter lufteturen skjønte matmor at noe var galt med hundene. Nå er to av dem døde

Alene: Vinni (kongepuddel) er igjen alene med Anne Elisabeth Slemmeli, hennes datter på åtte og sønn på 16. Nero og Birk er et stort tap for den lille familien – to av tre turkamerater ble borte på få dager.

Alene: Vinni (kongepuddel) er igjen alene med Anne Elisabeth Slemmeli, hennes datter på åtte og sønn på 16. Nero og Birk er et stort tap for den lille familien – to av tre turkamerater ble borte på få dager.

Av

Spiste råtne epler - matmor frykter forgiftning.

DEL

(Tønsbergs Blad) (Telemarksavisa) Sist torsdag var matmor Anne Elisabeth Slemmeli på en kjapp luftetur med de tre hundene i området ved Grotbekkdammen i Notodden. Der var det ikke folk, og hundene fikk løpe løse. Natt til fredag ble både Nero (Cairn terrier) og Birk (kongepuddel) syke. De spratt ikke opp og ønsket god morgen, som de pleier.

Sjanglet og datt

– De hadde tisset overalt i gang og kjøkken, og den ene hadde bæsjet på seg. De lå og var slappe, og jeg fikk dem med meg ut. Begge var ustøe, og den minste datt mye og stupte kråke. Også puddelen var veldig sjanglete og falt et par ganger, forteller Slemmeli.

Hun fikk levert datteren på SFO litt før de åpnet, og kjørte direkte til Kongsberg dyreklinikk. Der ble hundene lagt inn for å ta prøver og få behandling.

– Utover dagen så det bedre ut. Rett før klinikken stengte kom jeg for å hente dem. Da viste det seg at prøvene til Nero var dårlige på det som har med nyrer å gjøre. Han datt sammen, krasjet i veggen og i dørkarmen. Etter en helhetsvurdering lot jeg ham slippe, siden ingen kunne garantere noen bedring. Det var helt forferdelig å se ham slik, sier Slemmeli.

Birk ble med hjem igjen

Kongepuddelen fikk hun med seg hjem, for prøvene hans var fine, så dyrlegene hadde ingen betenkeligheter med det.

– Birk virket litt slapp utover kvelden og natt til lørdag, og lørdag morgen oppsøkte jeg veterinærvakta på Gvarv. Birk drakk og tisset fremdeles mye, og det ble tatt nye prøver. Prøvene som hadde vært fine tidlig på fredag, viste nå skyhøye verdier for det som har med nyrer å gjøre. Veterinæren gikk gjennom prøvene med meg, og det var mye som var bra, så hun mente vi burde gi ham en sjanse. Vi dro hjem med veneflon i benet, og fra 12-tida lørdag til 21 på søndag ble det kjørt gjennom ham seks liter veske for å rense ut eventuelle giftstoffer. Søndag var vi også over til Gvarv for å få kvalmestillende, slik at Birk kanskje ville spise.

Veterinærene på Gvarv sendte opplysningene sine over til Kongsberg, som er klinikken Slemmeli vanligvis bruker. Og Birk hadde ny time mandag for prøvetaking og sjekk.

– Da var nyreverdiene til Birk mer enn doblet siden sist. Uten intensiv og kostbar behandling ville han ha dødd fort, og sjansen for å klare seg var uansett ikke god. Dermed fikk også han slippe, forteller Slemmeli.

Vinni frisk, men sørger

Dyrlegene har eliminert bort mange årsaker. Slemmeli hadde før hundene ble syke, kun vært ute i bånd i egen hage og på Grotbekk. Hjemme var det ingen tegn på at de hadde spist noe de ikke skulle.

– Birk og Vinni er så store at de fint kan forsyne seg selv, men det vet vi, så derfor står det aldri noe framme. Og i hagen hjemme på Yli har jeg dem i bånd, for det er så mye katter som driter. Men, de må uansett ha fått i seg ett eller annet, og nyresvikt er tegn på forgifting, forteller Slemmeli.

Kan ikke gi ut opplysninger

Ved Kongsberg dyreklinikk bekrefter de å ha mottatt litt av de råtne eplene som ble funnet på Grotbekk.

– Hva mer som blir gjort med disse med tanke på prøvetaking og slik vet jeg ikke foreløpig, sier damen, som svarer når Telen ringer.

– Hva tror dere kan være årsaken til at de to hundene fra Notodden ble så syke og måtte avlives?

– Vi kan ikke gi ut opplysninger til andre om våre kunders hunder, svarer damen.

– Kan dere si noe generelt om årsaken til plutselig nyresvikt?

– Forgiftning er en ting, men det kan også være mange andre årsaker blant annet ute i naturen. Det kan også være helserelatert, svarer hun.

– Det ville vel vært rart om helsa til to hunder på bare to og seks år skulle blitt så dårlig på likt?

– Ja, jeg ser den, og forstår bekymringen. Kunden vil uansett få vite resultatene av eventuelle prøver, og dere må ta dette med kunden.

– Hundeeieren ba ikke om obdusering, gjør dere det på eget initiativ noen gang?

– Det kommer litt an på omstendighetene, men vi kan aldri sende inn et dyr til obduksjon uten tillatelse fra kunden, og det er kunden selv som må betale for obduseringen.

Anne Elisabeth Slemmeli har ikke bedt om obduksjon fordi dette koster mye, og fordi hun vil ha tilbake urner for å gravlegge hundene med ungene.

Håper ikke dette skjer noen andre

Det har vært en grusom helg for Anne Elisabeth Slemmeli, og hun ber andre med hunder, katter og unger være forsiktige.

– Jeg har mistanke om at Nero og Birk må ha fått i seg noe på Grotbekk. Jeg så ikke de spiste noe, men de drikker jo fra alt av pytter og slik.

Tirsdag var hun tilbake i det populære turområdet, og oppdaget blant annet en haug med gamle epler som var slengt i en skråning. Dette tok hun med litt av for å vise til veterinærene på Kongsberg, som hun likevel skulle innom, blant annet for en sjekk på Vinni.

Har eliminerte mye

– Dyrlegen på Gvarv og Kongsberg hellet mot teorien om at hundene har fått i seg råtten mat, for i råtten mat kan det utvikle seg noe svært farlige stoffer, forteller Slemmeli.

Hun fikk selvfølgelig spørsmål om hundene kunne ha spist rosiner, druer, sjokolade, eller fått i seg alkohol. Men ingen av delen hadde hun i hus, så det er utelukket.

Krystaller i urinen

Tanken har også vært innom sopp, medisiner og glykol/frostvæske. Dette siste var veterinæren i Seljord, som Slemmeli var i telefonisk kontakt med, opptatt av. Dette gikk likevel de andre bort fra, fordi det visstnok skal dannes krystaller i urinen om de har fått i seg dette. Og det gjorde det ikke, eller det vil si i urinen til Birk ble det funnet krystaller, men det kom mye senere enn det ville ha gjort ved inntak av frostvæske.

For lave verdier

Sopp har aldri hundene hennes vist noen interesse for, og selv har Slemmeli lurt på om katteskitt kan være farlig om hundene spiser den og kattene for eksempel har fått i seg rottegift. Dette mente veterinærene ikke ville tatt livet av hundene, for det ville blitt for lave verdier.

Slemmeli rister på hodet og forteller at hun fikk vite for ett års tid siden at noen på Yli hadde lagt ut kjøtt med rottegift og frostvæske i, for å ta livet av katter. Det var da det var en såkalt kattefarm i området der.

Hundehatere

Telen har fått bekymringsmeldinger og et par tips som går ut på at det muligens er hundehatere på ferde.

– Jeg vet jo mange har vært veldig sinte på grunn av hundeskitt på Tinnemyra, men fra det til å eventuelt legge ut noe gift eller slik i området må da være en lang vei å gå. Jeg klarer bare ikke å mistenke noen for noe slikt, kommenterer Slemmeli.

Mistet bestevennene

– Ja, jeg er så glad for at Vinni er frisk, skulle vi ha mistet alle tre hundene vet jeg nesten ikke hva jeg skulle ha gjort. Hvordan det går med Vinni er jeg også spent på. Han har aldri vært alenehund, og er mye roligere enn vanlig, og sørger trolig. Folk jeg ikke engang kjenner har tatt kontakt og spurt om jeg vil låne en hund så Vinni får selskap, sier Slemmeli, og da kommer tårene.

Det er godt folk bryr seg, og det forteller Slemmeli at folk virkelig gjør.

– Men, jeg skulle så gjerne ha visst hva Nero og Birk har fått i seg. Jeg ber alle være observante og forsiktige med hva hunder får i seg, spesielt i Grotbekk-området, avslutter Slemmeli, som likevel ikke ønsker å skape noen panikk.

Artikkeltags