Gå til sidens hovedinnhold

Har du kjæledyr i hjemmet? Dette bør du gjøre i kveld

Artikkelen er over 3 år gammel

Mange kjæledyr opplever en stor påkjenning som følge av nyttårsfeiringen, og da særlig av fyrverkeri. Derfor er det viktig at du som eier vet hva du skal gjøre for å sørge for at dyrene får det best mulig.

(Østlands-Posten)

– Det er dessverre mange hunder og katter som er engstelige for skudd og smell, og som opplever en stor påkjenning på nyttårsaften. Det gjelder også gnagere, fugler og ville dyr som kyr og hester, forteller Veterinærene Isabelle Larsson og Helena Maria Gunnulfsen ved A-Vet Smådyrklinikk i Larvik.

Veterinærene påpeker at det er viktig at også dem som ikke eier dyr selv tar hensyn og kun sender opp raketter når det er lovlig.

– På denne måten hindrer man at dyrene utsettes for unødvendig stress og angst. Det koster så lite å ta hensyn, forteller Gunnulfsen.

Les også: Simon Andersen leder årets store nyttårskonsert

Ingen fasit på hvordan dyrene reagerer

Det finnes ingen fasit på hvordan dyrene kan reagere på fyrverkeriets lyd og lys. Veterinærene påpeker derfor at det er viktig å holde dyrene inn. Selv dersom du for eksempel har en hund som i utgangspunktet ikke viser redsel eller angst på nyttårsaften.

– Noen blir stive av skrekk, skjelver, eller hyler, mens andre reagerer med panikk og forsøker å rømme. Det kan også skje at dyr, særlig katter som er mindre forutsigbare enn hunder, gjør fra seg inne. Og visse gnagere kan i verste fall dø av stress, forteller Larsson.

 

– På dager som dette er det ekstra viktig at katten eller hunden din er ID-merket, da de kan stikke av hvis de blir skremt. Det gir eieren en større trygghet, legger Gunnulfsen til.

Kollegaene påpeker at det er viktig at eieren selv opptrer rolig overfor dyret sitt under fyrverkeriet.

– De kan ofte sanse at eieren er urolig, noe som igjen styrker deres angstfølelse. På en annen side er det også viktig å ikke trøste for mye, da det også kan bidra til å forsterke redselen, forteller Gunnulfsen.

Les også: Handler fyrverkeri for tusenlappen per familie – og mange tenker sikkerhet

Gode råd til deg som er dyreeier

I en pressemelding fra Norsk Kennel Klub skriver hundeeiernes organisasjon at det er viktig å ha planlagt nyttårsdagen- og kvelden på forhånd, slik at hunden får det best mulig.

De har derfor utarbeidet noen tips til hvordan en kan skjerme hunden sin på nyttårsaften:

  • Luft hunden godt, tidlig på dagen.

  • Lag et «gjemmested» til hunden på et kjent sted, hvor den kan føle seg sikker.

  • Vær sammen med hunden, gjerne med musikk i bakgrunnen, slik at lydene utenfra blir mindre fremtredende.

  • Det er viktig å selv ignorere smellene, og opptre normalt overfor hunden. Hold gjerne hunden sysselsatt.

  • Begrens eller unngå bruk av fyrverkeri, og ikke ta med hunden ut.

Katter og gnagere: – Hold dyrene inne

Disse ovennevnte rådene kan også være like gjeldende og gode for katteeiere, ifølge veterinærene.

– Dersom en har en katt, bør en stenge katteluken og holde katten inne på nyttårsaften. Det kan være lurt å lage et gjemmested hvor katten har tilgang til en kattedo. Det kan også vært lurt å dekke for vinduer, og sette på radioen for å skape en annen type støy, forteller Gunnulfsen.

– Dersom en for eksempel har kaniner ute, kan det være lurt å ta dem inn. Her er det viktig å være obs på at gnagere kan være sensitive for temperaturforandringer, og det er hensiktsmessig å heller plassere dem i en garasje eller kjeller fremfor i stuen, legger Larsson til.

Les også: Hvem føder den nye kommunens nyttårsbarn?

Bruk av medikamenter og beroligende duftstoffer

Ifølge Veterinærene finnes det flere muligheter dersom en har en hund som særlig har problemer under nyttårsaften.

– Det er viktig at eiere tar seg tid og trener opp hunden i løpet av året, slik at hunden blir vant med høye lyder. Her kan både CD-plater og videoer på YouTube være til hjelp. Det handler dog om å være tålmodig. Det går ikke an å få til en endring rett før nyttårsaften, forteller Larsson.

 

For hunder som føler enorm angst eller redsel finnes det også medikamenter eller feromoner en kan ta i bruk.

– Da er det viktig at hundeeierne tar kontakt med en dyrlege i god tid, slik at de kan få hjelp til å finne de rette medikamentene. Det aller beste er dog å tilvende hunden lydene uten bruk av medikamenter, forteller Gunnulfsen.

– Feromonene er ikke reseptbelagt, men er basert på naturlige duftstoffer som har en beroligende virkning på dyr. Det finnes både til katter og hunder som ulike typer for, samt halsbånd og diffusere. Igjen er dette noe en må starte med god tid i forveien, legger Larsson til.

Les også: Veterinærene har fått nye dyrearter å bryne seg på

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.