– Jeg har aldri sett DSB være så tydelige i sine advarsler om brannfaren i Sør-Norge. Dette kan bli en svært krevende sommer.

Det sier brannsjef Per Olav Pettersen i Vestfold interkommunale brannvesen.

Han minner om at det i Færder og Tønsberg er generelt bålforbud året rundt, med unntak av dedikerte bål- og grillplasser. Og brannsjefen lover ikke å slå ned på friluftsmennesker som lager seg et kaffebål – i snøen, der den ennå ligger.

Men det generelle bålforbudet trådte i kraft mandag morgen, og gjelder til høsten kommer. I fjor sommer valgte politiet å øke bøtesatsene for uforsvarlig bål- og bråtebrenning, rett og slett fordi risikoen for storbrann var så enorm.

Den er ikke mindre nå.

Knusktørr skogbunn

I lavlandet er skogbunnen knusktørr, og den tørker ut nesten øyeblikkelig etter at snøen forsvinner. Fra mai til september i fjor falt det knapt regn. Buskas og småtrær døde og tørket ut.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Det er dette, kombinert med en vår som så langt har gitt oss mindre nedbør enn deler av Sahara, som får Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og brannvesen over hele Sør-Norge til å bekymre seg. En liten gnist, eller et lite glasskår i naturen, kan skape voldsomme skogbranner.

Brannhelikopteret og brannflyet på Torp er allerede satt i beredskap, opplyser han.

– Jeg er redd det er all grunn til å frykte at vi får en tøff skogbrannsommer, legger brannsjefen til.

– Siden flere er ute i naturen i påska, også i lavlandet, har dere økt beredskapen?

– Nei, vi har ikke kalt inn ekstra mannskaper.

– I fjor sommer var det flere tilfeller der utenlandske gjestearbeidere og turister skulle kose seg med bål i skogen. Hvordan nå disse med informasjon om risikoen?

– Vi så i fjor flere tilfeller der turister og andre ikke forsto hvor alvorlig situasjonen var. I alle fall én storbrann på Sørlandet ble startet av utenlandske turister. Derfor må informasjonen nå fram til alle.

En gnist er nok

I Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er Anne Rygh Pedersen avdelingsdirektør for forebygging og sikkerhet. Også hun påpeker at skogbunnen i Vestfold og store deler av Sør-Norge er eksplosiv. Hun frykter hva en gnist i skogbunnen kan føre til.

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Derfor må vi gjøre det vi kan for å informere om faren. På vår hjemmeside kan brannvesen, kommuner og andre laste ned informasjonsplakater (ekstern lenke) på nederlandsk, polsk, litauisk, spansk, tysk, engelsk og fransk, sier Pedersen.

– Det er fritt fram for alle å laste ned og trykke opp disse, understreker hun.

Anne Rygh Pedersen ber publikum om å være ansvarlige, og ikke ta noen risiko som kan føre til skogbranner. Men hun ber også oss alle ta ansvar når vi ferdes i naturen.

– Ser dere et glasskår, plukk det opp. Ellers kan det fungere som et forstørrelsesglass, og skape skogbrann. Og om man går tur, ta med mat som ikke trenger å varmes opp, med mindre det er tilrettelagt for det.