«Tour de Fjorden» vekker glemte minner

«TOUR DE FJORDEN»: De eldre storkoser seg på sykkelturene gjennom sentrum. Fra venstre: Nedina Frantzen, Torunn Aass Are, Kirsten Gundersen, Anne Evlyn Eriksen, Maud Arnesen og Vera Moldnes.

«TOUR DE FJORDEN»: De eldre storkoser seg på sykkelturene gjennom sentrum. Fra venstre: Nedina Frantzen, Torunn Aass Are, Kirsten Gundersen, Anne Evlyn Eriksen, Maud Arnesen og Vera Moldnes. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Et knippe ildsjeler ønsker å hjelpe eldre kvinner på eldresentrene rundt i Sandefjord med å komme seg ut i finværet. Det bruker de rickshaw-sykler til.

DEL

Solen skinner, vinden suser i håret og forbipasserende smiler bredt, ler og hilser på dem som sitter på de røde syklene som farer forbi.

– Det så gøy ut, roper en eldre dame og vinker når damene passerer henne.

De fem røde syklene ruller gjennom Sandefjord sentrum og sprer glede både til damene som sitter på syklene og alle de sykler forbi.

Føler nærhet

Fjorden Sanitetsforening er en gruppe frivillige kvinner som har gått sammen for å bidra til å øke livskvaliteten til eldre kvinner og menn på eldresentrene rundt om i Sandefjord.

LES OGSÅ: Hagefestival i Kurbadhagen

Et av tiltakene de har truffet er «Tour de Fjorden». Andre tilbud er en gågruppe, «Kløvergruppa», og Fjorden Sesam Kvinnekafé som bidrar til integrering av innvandrere blant annet gjennom språkkurs.

Maud Arnesen, leder for Fjorden Sanitetsforening, forteller om god oppslutning til sykkeltilbudet de har hver onsdag.

– Fram til 9. august sykler vi rundt i Sandefjords gater hver onsdag med rickshaw-syklene våre. I dag var det til og med kø for å bli med, sier Arnesen.

Turene varer fra 30 minutter til én og en halv time og går gjennom sentrum og flere parker og lar de eldre få muligheten til å komme seg ut blant folk.

– Hovedpoenget er at de skal føle nærhet til byen og menneskene, forteller Arnesen.

Lederen for sanitetsforeningen understreker at rickshaw-syklene er tilgjengelig på eldresentrene og at familiene gjerne må ta med seg de eldre på sykkeltur på eget initiativ.

Vekker minner

Damene i sanitetsforeningen forteller om flere sterke opplevelser på sykkelturen, blant annet en eldre dame som var dement.

LES OGSÅ: Denne aldersgruppen trives best i Vestfold – og de tror de har en forklaring på det

– Da vi syklet ut i en åker og hun fikk kjenne på kornet og ta det mot kinnet kunne vi se at hun husket noe fra barndommen. Det vekker magiske minner å la de eldre komme seg ut i naturen, sier Stine Sørensen, en av dem som sykler.

Andre husker hvor de gikk på skole eller at det tidligere var en kolonial på et gatehjørne de sykler forbi.

– Det er et flott tiltak som gir de eldre noe å snakke om til kveldsmaten, legger Arnesen til.

Kina-taxi

Borghild Marie Johanessen, en av de eldre som benytter seg av tilbudet, har vært med seks ganger og forteller at hun alltid gleder seg til å bli med.

– Jeg føler jeg er i Japan når jeg er med på sykkelturene. Det er som å ta Kina-taxi, sier hun og ler hjertelig.

Sykkelturen ender på Pukkestad Gård med frukt, kaffe og allsang. Rundt bordet sitter et tyvetalls eldre kvinner. De smiler og den ene latterkula etter den andre fyller luften.

FIKK DU MED DEG: De svinget seg i dansen på Forsmann

Det er enkelt å se at det er godt for damene å komme seg ut.

– Damene både spiser bedre og sover bedre etter en sykkeltur med frisk luft og vind i håret, forteller Sørensen.

Syklene er tilgjengelige fra mai til oktober, avhengig av været.

Artikkeltags