Gå til sidens hovedinnhold

Er du sånn passe glad i bestemora di, sett matlagingen ut på anbud

Artikkelen er over 3 år gammel

Jeg heier på redaktør Steinar Ulrichsens ønske om å servere eldre pleietrengende best mulig kvalitetsmat de siste årene av deres liv. Hvis kommunestyret nå spiller kortene sine rett, står jeg og mine forretningspartnere klare til å lage den beste maten noe sykehjem noen gang har servert, og vi vil ikke være alene.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Noen av de blå sosialdemokratene i byen mener konkurranseutsetting etter anbudsmetoden er løsningen for å oppnå de beste kjøttkakene. De røde mener alt løser seg med større etat og flere kommunale ansatte. Som klassisk liberal tror jeg ikke på noen av delene. Jeg tror på ekte privatisering.

Konkurranseutsetting er bare tidvis bedre enn at kommunen står for produksjon fordi kommunen må bruke store ressurser på å beskrive og overvåke anbudet. Ett av de store problemene er at kommunen ikke kan sette en standard som tilfredsstiller alle. Vi er rett og slett individer og har ikke en kollektiv smak når det gjelder mat.

LES OGSÅ: Hvem serverer bestemor de beste kjøttkakene?

Se mot Sveits, der alle er pålagt å forsikre seg, og hvor fattige er sikret gjennom subsidier for å kunne betale forsikringspremien. I et slikt system dukker det opp et mangfold av kvalitetstilbud, fordi det er konkurranse og ikke monopol på hvordan eldreomsorg skal utføres. Knut liker kanskje ikke kjøttkaker i det hele tatt. Hvorfor skal han bli fortalt av en politiker at han må spise det?

Det dårligste alternativet for matlaging til eldre får vi når kommunen både lager maten og kontrollerer kvaliteten. Når de på toppen av det hele ikke gir pasientene valgfrihet vil det alltid gå galt i lengden.

Et annet alternativ er det nederlandske systemet, der staten betaler folks forsikringer, men den enkelte står fritt til å velge det forsikringsselskapet de vil; det er systemet Liberalistene har programfestet.

 

Denne metoden kan overføres til matlagingen til Sandefjords sykehjem ved rett og slett å gi alle eldre en verdikupong for å kjøpe mat. Det første som vil skje i et slikt system er at mange vil se en mulighet i å levere kvalitetsmat fra et storkjøkken.

Et slikt storkjøkken vil til enhver tid være utsatt for massiv konkurranse. Dermed garanteres de eldre et tilbud som gir dem den maten de ønsker, for når som helst kan kunden benytte bongen hos konkurrenter. Storkjøkkenet må til enhver tid anstrenge seg til det ytterste for ikke å miste kunder.

LES OGSÅ: Storkjøkkenet kan havne på private hender, og det blir neppe på Nygård

Hvorfor har Park Hotell fått en pris for å lage Norges beste frokost, etter min mening verdens beste? (De har blant annet forstått hvordan man skal koke et egg). Fordi de de er i en konkurransesituasjon som tvinger dem til å strekke seg litt lenger hver eneste dag.

Hvorfor investerte hotellet jeg jobber for i en konsulent som har drevet en Michelinrestaurant og masse nytt spesialkjøkkenutstyr, selv om vi allerede fikk skryt for maten? Fordi vi ville feie våre konkurrenter av banen og gjøre det beste for våre gjester, slik at de kommer igjen.

Innfører kommunen et bongsystem, vil jeg og andre konkurrenter se forretningsmuligheter til beste for våre eldre. De vil få valgmuligheter i motsetning til det kollektivistiske systemet Høyre og Arbeiderpartiet forfekter. Institusjonskjøkken uten konkurranse er en gammeldags løsning, som gir de dårligste kjøttkakene og ingen incentiver til å servere det eldre det de faktisk liker å spise, kun å gi de det politikerne har bestilt i anbudet.

LES OGSÅ: Nytt sykehjem bygges uten fullt kjøkken: – Vi kommer til å angre

Er du ikke glad i bestemora di, gi henne mat fra et kommunalt drevet storkjøkken når hun blir gammel og syk.

Er du sånn passe glad i henne, sett matlagingen på anbud.

Er du glad i bestemora di, så stem på et parti som vil privatisere mest mulig: Liberalistene.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.