Slik skal de få narkohundene tilbake i skolekorridorene

Sender stafettpinnen videre: Theodor Gleditsch, Tanja De Wilde, Rasma Selman og Hevidar Alali gir en symbolsk stafettpinne videre til elvrådslederne Henrik Raknerud Larsen (Holmestrand vgs.), Amund Lindseth (Sande vgs.) og Eivind Yrjan Stamnes (Greveskogen vgs. i Tønsberg). Foto: Flemming Hofmann Tveitan

Sender stafettpinnen videre: Theodor Gleditsch, Tanja De Wilde, Rasma Selman og Hevidar Alali gir en symbolsk stafettpinne videre til elvrådslederne Henrik Raknerud Larsen (Holmestrand vgs.), Amund Lindseth (Sande vgs.) og Eivind Yrjan Stamnes (Greveskogen vgs. i Tønsberg). Foto: Flemming Hofmann Tveitan

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

De går grundig til verks for å fremme sin sak. De har gjort alt fra å ringe kunnskapsministeren, til å banke på samtlige klasseromsdører på skolen. Målet er å få narkotikahunder tilbake i korridorene.

DEL

I 2013 sørget Elevorganisasjonen for at det ble stopp i praksisen med at politiet dukket på videregående skoler med narkotikahund. De mener at praksisen med å oppsøke skoler med hund uten konkrete mistanker om at elever har narkotika på seg, er både lovstridig, krenkende og bidrar til mistenkeliggjøring av elevene.

Etter å ha truet med søksmål mot Staten, ble bruken av den omstridte metoden stanset - i hvert fall midlertidig.

Underskriftskampanje

Det synes ikke elevrådsmedlemmene ved SVGS, Theodor Gleditsch, Rasma Selman, Hevidar Alali og Tanja De Wilde noe om. De er av den klare oppfatningen av at bruken av hund er et ypperlig forebyggende tiltak, som er med på å sikre et sikkert, stabilt og trygt skolemiljø. Noe de mener Opplæringsloven tydelig slår fast at de har krav på.

– Vi vet det foregår salg, kjøp og bruk av narkotika på skolen vår. Vårt mål er en rusfri skole, sier Theodor.

LES OGSÅ: Vil hjelpe unge ut av hasjtåka

De fire elevrådsmedlemmene, som sammen utgjør rusforebyggende og psykisk helse-gruppen ved skolen, er overbevist om at den beste veien til målet er mer synlig politi og narkotikahundenes fintfølende neser på jevnlige besøk. For å kartlegge medelevenes holdninger til saken, satte de fire på tampen av fjoråret igang en undersøkelse med underskrifter.

Tallenes tale er temmelig klar. Av 1.656 elever svarte 1.527 at de ønsker narkotikahunder som en del av skolehverdagen. Kun 129 personer var negative.

LES OGSÅ: Anmelder Tollvesenet etter behandling under kontroll

– Jeg må si jeg ble litt overrasket over den massivt positive undersøkelsen, sa rektor Harald Møller da Theodor, Tanja, Rasma og Hevidar inviterte til informasjonsmøte torsdag.

Imponert: SVGS-rektor Harald Møller uttrykte stolthet over hva hans elever har sattt igang.

Imponert: SVGS-rektor Harald Møller uttrykte stolthet over hva hans elever har sattt igang.

Rektor roste for øvrig elevene for proaktiv og tydelig holdning i et viktig spørsmål.

Vil spre budskapet

På møtet var også politiets ungdsomgruppe, narkotikahunden Otto med hundefører, miljøarbeider og helsesøster fra Sosialmedisinsk senter. De mente saken elevene fronter er svært viktig og håper deres stemme skal få nasjonalt gehør.

LES OGSÅ: Politibetjent luktet seg fram til cannabisplantasje

– Det er fint at dette også kommer fra ungdommene selv og ikke bare fra oss i politiet, sier leder i politiets ungdomsgruppe i Sandefjord, Espen Molland.

Målet er altså at politikere sentralt skal ta saken, og sørge for å tilpasse lovverket. Et grep for å komme dit, foruten å ha tatt direkte kontakt med kunnskapsministeren, er å involvere samtlige norske videregående skoler. De startet med å invitere elevrådsledere fra Tønsberg, Sande og Holmestrand torsdag.

– Håpet er at de kartlegger sine skoler og sender stafettpinnen videre. Håpet er én sterk stemme, sier Rasma.

Vil ha tilbake narkobikkja på skolen. Fra venstre: Theodor Gleditsch, Tanja De Wilde, Rasma Selman og Hevidar Alali.

Vil ha tilbake narkobikkja på skolen. Fra venstre: Theodor Gleditsch, Tanja De Wilde, Rasma Selman og Hevidar Alali. Foto:

De tre elevrådslederne lovte å se på saken, men aksjonistene på SVGS må belage seg på motstand.

– Jeg er negativ til det som praktisk talt er razziaer på skolen, sier Eivind Yrjan Stamnes fra Greveskogen i Tønsberg. Han er også leder for Elevorganisasjonen i Vestfold.

LES OGSÅ: Politiet fant marihuanaplantasje

Stamnes mener forebyggingen må skje på en annen måte, blant annet med de metodene Sosialmedisinsk senter benytter. Deres ønske er å fange opp ungdommen før ting eskalerer, og tilbyr blant annet samtaler.

– Alt er greit å prate om. Du trenger ikke ha et tema for å kontakte oss. Og vi er ikke  moralistiske, sier helsesøster Michelle Rupinski.

Behov for å prate?

Har du behov for noen å prate med om ditt forhold til rus, er Ungdomsbasen ved Sosialmedisinsk senter et alternativ. Det ligger i Søebergkvartalet i Sandefjord sentrum.

Ungsomskonsulentene derfra har annet fast kontortid på Sandefjord videregående skole hver tirsdag klokken 11-13.

Du kan også ringe følgende personer, som begge jobber ved Sosialmedisinsk senter:

  • Helsesøster Michelle L. Rupinski: 48 25 45 14
  • Sosionom Katharina Omvik: 91 30 36 53

Artikkeltags