– Da jeg var 11 år leste jeg et intervju med Jonas Alaska i en avis. Der fortalte han om en skole i Liverpool som heter Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA). Da var det noe i meg sa at det er dit jeg skal. Siden den gang har det vært drømmen min, forteller Skau.

Etter videregående tok hun ett år på folkehøgskole for å forberede seg på studiet i Liverpool.

– For å komme inn kreves det arbeidsprøver. Ett av kravene er at man skal kunne skrive låter selv. Derfor tok jeg ett år på folkehøgskole der jeg omtrent bare skrev låter. Jeg la ved to egne låter i søknaden, og kom inn. I dag er jeg ikke helt sikker på hvor bra de låtene var, ler hun.

Tøff start

Men da hun kom inn på skolen, var ikke realiteten umiddelbart slik som i drømmene hun hadde som 11-åring.

– Det var veldig tøft i begynnelsen. Jeg flyttet til Liverpool helt alene og havnet rett i et bofellesskap med tre jenter fra Birmingham. I tillegg slet jeg i starten fordi jeg sammenlignet meg med andre. Jeg synes de andre elevene i klassen holdt et veldig høyt nivå. Da følte jeg at jeg ikke var flink nok. Men skolen var veldig gode på å rette fokuset over på meg selv og det som var unikt med meg og min stemme. I tillegg innså jeg også at andre folk hadde de samme tankene. Kanskje sammenlignet de seg med meg.

Da hun kom over de negative tankene, fikk hun et nytt syn på drømmestudiet.

– Da jeg fikk lagt de tankene bort, var skolegangen helt fantastisk, forteller Skau.

– Hvorfor bestemte du deg for å satse på musikk?

– Jeg har alltid elsket musikk. Jeg ble mobbet på skolen og da var det musikken som holdt meg oppe. Da jeg fikk satt ord på følelsene og fikk dem ned på papir, var det som terapi. Jeg fikk lagt ting bak meg mye fortere. Det samme gjør jeg i dag, hvis jeg har hatt negative opplevelser så får jeg det ned på papir. Jeg skriver ikke mange gladlåter, smiler hun.

Tungt å leve med koronarestriksjoner i England

Hun fullførte bachelorgraden i sangskriving i 2020, men på grunn av koronapandemien fikk hun ikke den offisielle avslutningen av studiet før juni 2022.

– Pandemien var veldig tung her i England. Det var en periode på fire måneder hvor jeg omtrent ikke fikk møte noen andre mennesker, samtidig var alle stedene jeg pleide å opptre på stengt. Det var derfor sykt deilig å endelig kunne ta ordentlig farvel med klassekameratene.


Fistbump med Paul McCartney

Høydepunktet med avslutningen ble møte med musikklegenden Paul McCartney. Han var i sin tid var med å starte LIPA, og har i ettertid alltid møtt avgangskullene på avslutningsfesten.

– Det er et kjent uttrykk som sier at man ikke skal møte idolene sine i virkeligheten, for da blir man skuffet. Men det stemte definitivt ikke i dette tilfellet. McCartney var helt vanlig, mens jeg var starstruck. Jeg husket at han sa gratulerer og at vi måtte ta en knyttnevehilsen fordi håndhilsning ikke var lov. Etter det husker jeg ikke de to minuttene jeg fikk prate med McCartney. Men det var stort. Alle har et forhold til Beatles og han er en legende, forteller Skau.

Ser for seg et liv i Liverpool

I dag jobber Skau deltid samtidig som hun studerer videre for å bli sangpedagog.

– Jeg ønsker å lære bort sang. I tillegg produserer jeg fortsatt musikk selv og er i gang med å gi ut en EP, forklarer Skaug.

– Så har jeg venner og kjæreste i Liverpool. Jeg tenker at det er her jeg vil bo.

– Har du en oppfordring til andre som ønsker å satse på musikk, men kanskje er litt nølende?

– Det er tøft å drive med musikk. Er man i tvil så bør man legge tvilen til side og gå for det hvis man har drivkraften. Ingen forventer at man skal være ferdigutviklet. Det er nettopp derfor man skal studere. Det er lov å gjøre feil underveis, avslutter Skau.