Gå til sidens hovedinnhold

En bok som får latteren til å boble og tårene til å renne

Heidi Kristoffersen ved Sandefjord bibliotek anbefaler tre perler av noen romaner.

Mens vi venter på Bojangles, Olivier Bourdeaut, oversatt av Agnete Øye, Cappelen Damm, 2017

Dette er en hysterisk morsom, men samtidig dypt tragisk historie. En oppvekstroman om en gutt som vokser opp med sine foreldre i en liten landsby i Frankrike. Dagene fortoner seg som en evig fest, med elleville historier og daglig dansing. Under overflaten ligger tragedien, med en far som fremstår som en lystløgner og en mor som er mentalt syk. En bok som får latteren til å boble og tårene til å renne.

En sånn rød amerikansk scooter, Henrik Øxnevad, Gyldendal, 2020

Erik er som mange andre 17-åringer. Lei av skolen og lei av morens mas. Han ønsker friheten til å gjøre som han vil, friheten til å finne sin egen identitet. Dagene tilbringer han med kjærestene sine, ei jente og en gutt. De utforsker sin egen seksualitet, gjerne etter at de har røkt hasj. Det å fremstå som biseksuell eller homoseksuell, skaper problemer, spesielt på skolen. En moderne oppvekstroman, svært eksplisitt skildret.

Frognerfitter, Alexia Bohwim, Kagge forlag, 2008

Susy og Billie vokser opp på Oslos beste vestkant, Frogner. Som 15 åringer inngår de en pakt, de skal aldri bli som sine foreldre, og i hvert fall ikke som sine klassekamerater. Dette kaster de to jentene ut i en, tilsynelatende, endeløs spiral. Dette er først og fremst en brutal skildring av et miljø hvor alkohol og tunge narkotiske midler flyter fritt, men det er også en historie om sterke vennskapsbånd. Billie finner, etter mange år, delvis veien ut av misbruket, noe venninnen dessverre ikke gjør.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.