En dagbok i bilder

Sammen: Tone Hasle og Finn Bjurvoll Hansen lagde bildeserien «Voyage» for å uttrykke sine opplevelser etter at Tone ble diagnostisert med brystkreft. Foto: Per Langevei

Sammen: Tone Hasle og Finn Bjurvoll Hansen lagde bildeserien «Voyage» for å uttrykke sine opplevelser etter at Tone ble diagnostisert med brystkreft. Foto: Per Langevei

Artikkelen er over 3 år gammel

De møttes i godt voksen alder, Tone Hasle og Finn Bjurvoll Hansen (51). I den delen av livet hvor tiden igjen var blitt deres egen. Tid til hverandre. Til forelskelsen. Så fikk Tone brystkreft. Trine Dyrhaug

DEL

«Og nå som vi hadde det så fint», var en av de første tankene til Tone da hun i juni fikk beskjed om at hun hadde brystkreft.

Hjemme i det hvite huset i Måkeveien vandret samboeren Finn hvileløst rundt. Redd. Rastløs. Fotografikeren klarte ikke å jobbe. Noe måtte ut.

– Når du får en sånn beskjed blir du så full av følelser, redsel og frustrasjon at du ikke vet helt hvor du skal gjøre av deg. Jeg fikk en voldsom trang til å få noe ut. Jeg tenkte, skal jeg skjære ned furua i hagen eller lage et bilde?

Dagbok

De sitter i sofaen i huset hvor Finn tidligere ikke klarte å finne roen. Holder hender, stryker på hverandre. Ni bilder har det blitt. Hvert bilde forteller en historie om det de har opplevd siden Tone ble syk. For selv om det er i Tones kropp kreften befinner seg, deles dagene og livet med Finn.

– Jeg føler at jeg lever like mye med sykdommen som det Tone gjør, men opplever å bli oversett som pårørende i møte med helsevesenet. Det var jeg som satt i 11 timer på venterommet mens Tone ble operert, sier han.

Samboeren nikker og legger til.

– Det er du som får meg hjem og tar vare på meg, sier hun.

Prosjektet gjør de sammen. Utveksler tanker og idéer. Bearbeider inntrykk og følelser. Kommer nærmere hverandre.

– Hele prosessen styrker forholdet vårt. Det er dagboka vår uttrykt gjennom bilder, rett og slett, sier de.

Det viktige i livet

Mange tar kontakt, og deler av lignende erfaringer. Paret tror prosjektet gjør det enklere å snakke om kreft.

– Bildene har fått mye oppmerksomhet. Vi får mye god energi tilbake, og det er terapi i det, sier Finn.

Han virrer ikke lenger rundt i huset. De har slått seg til ro med situasjonen.

– Man får et annet perspektiv i livet. Hverdagslige problemer er ikke viktige lenger. Det som er viktig er å kose seg, sier Tone.

Snart starter cellegiftbehandlingen. 6. september stilles de ni bildene ut på Snadder, men serien blir ikke ferdig før Tone er frisk, forteller kjæresten. Inntil da:

– Det viktigste er å gripe dagen, sier de, mens de ser varmt på hverandre.