Gå til sidens hovedinnhold

En god bok om sorg, savn, sinne og sjalusi

Anita Klophmann ved Stokke bibliotek anbefaler en ungdomsbok og to billedbøker.

Vinter over savannen, Levi og Leah Henriksen, Ena forlag, 2019

Eleanor er 13 år, enebarn og har nettopp mistet sin mamma i kreft. Sorgen og savnet fører til kraftige følelsesreaksjoner. Moses, bestevennen, er den som forstår henne. Hun klarer likevel å såre ham, og får ikke gjort opp før sommerferien. Eleanor liker ikke stefaren, Dag. Etter ønske fra moren, reiser de til Kenya sammen. Der opplever de mektig natur og flotte og ville dyr. En farlig situasjon oppstår når en flodhest jager Eleanor opp i et tre. Alle opplevelsene i Kenya får Dag og Eleanor til å tenke annerledes og se hverandre med nye øyne. En god bok om sorg, savn, sinne, sjalusi og om å vise respekt for natur og dyr. Passer for ungdom.

Stormfugler, tekst og illustrasjoner: Jill Moursund, Cappelen Damm, 2017

Ester og mamma flytter vekk fra byen, og blir nabo med bestefar. Dette er nytt og ukjent. Ester savner klassen og byen. Hun vil ikke flytte. Bestefar prøver å muntre henne opp. Noen av følelsene får hun bearbeidet da hun finner en skadet fugl som trenger hennes hjelp. Hun forteller fuglen om savnet og hvordan hun har det. Så dør fuglen og hun må ta farvel. Hun gruer seg til å bo i et nytt hus, og til å gå i en ny klasse. Boka beskriver vanskelige følelser som sorg og tap. Det handler om å grue seg, kjenne usikkerhet til noe nytt og ukjent, og om å ta farvel. Boka har sterke, flotte illustrasjoner som beskriver følelsene godt. Alder fra 5 år.

Johannes Jensen tar nattoget, tekst: Henrik Hovland, illustrasjoner: Torill Kove, Ena forlag, 2019

Johannes Jensen skal til Bergen med nattoget. Han er redd og tør ikke å reise alene. Han tenker på alt han er redd for og får vondt i magen. Han klarer ikke å si ha det til Frida. Da tilbyr doktor Fjeld hjelp. De to reiser med nattoget sammen. Doktoren blir en god støtte, og hjelper Johannes med angsten. Doktor Fjeld sier til ham at han er ordentlig modig som tør å møte mye av det som han er redd for, og at dette er med på å bearbeide angsten. Boka beskriver hva det vil si å være redd, og møte situasjoner som framkaller angsten. Boka har flotte illustrasjoner om følelser. Alder fra 3 år.

LES FLERE LESERTIPS HER

Kommentarer til denne saken