En ode til sekretærene

INNE I SITT 27. SEKRETÆRÅR: Britt Møller har vært sekretær på Store Bergan skole siden 1. januar 1994 - hun forteller at hun daglig ringer hjem for å følge opp elever som ikke møter. Som regel er det glemt å gi beskjed, men det er også en viktig sikkerhet,

INNE I SITT 27. SEKRETÆRÅR: Britt Møller har vært sekretær på Store Bergan skole siden 1. januar 1994 - hun forteller at hun daglig ringer hjem for å følge opp elever som ikke møter. Som regel er det glemt å gi beskjed, men det er også en viktig sikkerhet, Foto:

Rådmannens kuttforslag har gjort at en litt usynlig yrkesgruppe har fått fortjent oppmerksomhet.

DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.Dagens gjennomdigitaliserte samfunn har et tydelig problem – og det kommer til syne i årets budsjettbehandling i kommunen.

Det finnes noen oppgaver som ikke lar seg plassere i et regneark.

Oppgaven kan dermed heller ikke brytes ned til bestanddeler av bits og overføres gjennom en optisk kabel og løses et annet sted, gjerne helt eller delvis av algoritmer i en datamaskin.

Vet for eksempel algoritmer i en datamaskin at man noen gang skal sette plaster på usynlige sår?

Vi skal ha sympati for alle kuttforslag som ikke innebærer at noen mister jobben.

Likevel har det vakt sterke reaksjoner at sekretærene ved de 27 barne- og ungdomsskolene i Sandefjord kan bli fjernet, sentralisert og digitalisert.

I årets forslag til budsjett anslår rådmannen at kommunen på årsbasis kan spare 6,1 millioner kroner ved de 21 barneskolene og seks ungdomsskolene.

LES SAKEN HER: Sekretærene kan bli fjernet fra skolene: – Glad jeg slipper å oppleve dette

Det er penger som kommunen sårt trenger. Det skal investeres i ny skole. Det skal satses 2 millioner kroner på barn og unges psykiske helse. Kommunens penger vokser ikke på trær, de kommer fra din og min lommebok.

Vi skal derfor diskutere kuttforslag og innsparingsforslag med respekt, eller i det minste ha gode ideer på hvor pengene ellers kan hentes fra.

Den diskusjonen ser det i alle fall ut til at Sandefjord får nå.

Siden Sandefjords Blad først skrev om saken, har den fått overveldende reaksjoner. I løpet av kort tid har en underskriftskampanje fått 700 underskrifter, 400 flere enn saken trenger for å bli løftet fram som egen sak i kommunestyret.

En Facebook-gruppe til støtte for sekretærer på skolene har i løpet av få dager fått 1600 medlemmer. Flere lokalpolitikere er allerede på banen.

LES SAKEN HER: Det gikk ikke engang 15 timer før over 300 personer hadde signert Heidis initiativ. – Det er helt fantastisk.

Dermed har en yrkesgruppe som ellers ikke ofte er i medias søkelys, fått fortjent oppmerksomhet. Diskusjonen er blitt den rene høysangen, en ode, til standen.

Svært mange undrer seg over hvordan skolene skal bli uten tilstedeværende sekretærer.

Hvem skal nå bestille og rydde på plass varer? Hvem skal rydde opp i kjøleskapet dersom det har gått hull på en melkekartong? Hvem skal hjelpe foreldre å få kontakt med sine barn dersom det er akutt behov for det?

Hvem skal følge opp fravær dersom elever ikke dukker opp til undervisning? Hvem skal løse alle de oppgavene på en skole som bare oppstår der og da? Spørsmålene bare fortsetter og fortsetter.

Det kan bli dyrt for kommunen dersom «rektor» er svaret på noen av disse spørsmålene.

Det kan bli enda dyrere for alle dersom svaret skulle vise seg å være «ingen».

ANDRE MENINGER:

Tidligere rektor tordner: SVGS – med svekket mangfold

Sandefjord kommune driver effektivt. Derfor kan vi budsjettere med vekst og utvikling.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken