Gå til sidens hovedinnhold

En sånn feiring til – og vi har en ny 17. mai-tradisjon

Jeg har flere ganger hørt setningen: «I år får vi også en annerledes 17. mai-feiring».

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

All ære til foreldre, nærmiljø, naboer og ikke minst kommunen som nå står på hendene for å lage en best mulig 17. mai-feiring ut fra svært strenge og kjedelige rammer. Det finnes ikke et annet alternativ enn å prøve å gjøre det beste ut av situasjonen.

Men vi trenger også å klype oss selv i armen innimellom for å innse hva slags virkelighet vi står i. For mange som går i første og andre klasse er ikke dette en annerledes 17. mai. Husker de så veldig mye av feiringen i 2019?

LES OGSÅ: Dette er reglene for 17. mai: – Klarer man å holde avstand, kan man godt gå i tog

I fjor på denne tiden tenkte i alle fall jeg at under nasjonaldagsfeiringen i år skulle vi se barna gå i tog. At jeg som alle andre i Sandefjord skulle slite tungt med å planlegge for først et barnetog og så et borgertog.

At jeg som så mange andre i Sandefjord heller ikke i år ville rekke å sikre meg en god plass langs ruten.

Men at jeg som alle andre år før, skulle oppleve at folk denne dagen er ekstra vennlige og imøtekomne. Slik at jeg, når mine barn marsjerer forbi, likevel blir sluppet fram akkurat i det avgjørende øyeblikket og får ropt hurra til mine egne barn.

Dette er kjære minner jeg har fordi jeg har opplevd over et halvt hundreår med nasjonaldagsfeiringer, og jeg gledet meg til å gjenoppleve alt sammen med ungene i år. Så gikk det likevel ikke slik.

Og nå er man jo der at man tenker at, jammen neste år, ja - da skal det bli som før, da skal det ikke lenger bli annerledes!

Og det er for så vidt ganske sikkert. For om pandemien ikke er slått ned på neste år til denne tida, og vi fortsatt må ha strengt smittevern, så blir det tredje nasjonaldagsfeiring med unntak.

Da er det ikke lenger et unntak, men en ny regel.

Så bruker man likevel denne helgen til å handle inn saltmat, og søtmat og bruker både penger og gull på pølser og is. Kanskje blir det improviserte 17. mai-leker på plassen utenfor huset.

Og jammen er det også rike muligheter for at korpset skal gå forbi i år.

Så stryker vi flaggene søndag og krysser fingrene for at neste år, ja da må det bli et skikkelig 17. mai-tog eller to. Vi ønsker ingen ny mal for denne dagen.

Kommentarer til denne saken