Gå til sidens hovedinnhold

En spenningsroman, én om sykdom og overtro og én om å holde på hemmeligheter

Artikkelen er over 2 år gammel

Bokomtaler uke 11 fra Sandefjordbibliotekene.

Jennifer McMahon - Vinterfolket (Bazar, 2014)

I den lille landsbyen West Hall i Vermont har det forsvunnet mennesker til alle tider på mystisk vis. Sara Harrison Shea bodde der med mann og barnet sitt, Gertie, som blir funnet død. Bare måneder senere blir også Sara selv funnet drept. Hundre år senere er det Ruthie, moren og lillesøsteren Fawn som bor i det samme huset. En dag forsvinner moren, og mens Ruthie leter etter svar finner hun Saras gamle dagbok gjemt under gulvplankene i morens soverom. Hun skjønner etter hvert at hun ikke er alene om å savne noen. En spennende bok om mystiske og brutale hendelser med hentydninger til overnaturlige fenomener.

Ingebjørg Berg Holm – Stjerner over, mørke under (Schibsted, 2015)

En mann blir funnet drept på en lysning i skogen på Hurumlandet mot slutten av 1800-tallet. Bakhodet er knust og klærne gjennomtrukket av blod, men likevel ser han fredfull ut. Lensmann Thomas Tinnvik finner ut at offeret heter Lars Holte, og at denne mannen reiste til Canada for ti år siden. Lensmannen nøster opp i historien. Lars har en bror, Ole, som bor på en gård. Og der bor også Lars´ enke, Ragnhild og hans sønn Peder, som knapt husker faren sin. Oles egen sønn er blitt syk på mystisk vis og det snakkes om at de underjordiske er årsaken. Kanskje er barnet en «bytting»? Boken handler om sykdom og galskap, samt vanskelige brødreforhold. Den har en nærhet til naturen og det gamle bonde-Norge med en litt dempet, tåkete og mystisk stemning, som bygger opp under overtro.

M.L. Steadman - Lys mellom to hav. (Schibsted, 2013).

Hovedpersonen Tom får jobb som fyrvokter på Janus Rock utenfor vestkysten av Australia etter 2.verdenskrig. Sammen med sin kone bor de isolert fra omverdenen, men innimellom kommer postbåten ut til dem. Tom har slitt med opplevelser fra barndommen og krigen, men nå vil de finne roen og starte familie. Etter to spontanaborter og en dødfødt baby ser det ikke ut til at de får barn. Helt til en dag da de oppdager en båt som driver inn på stranda med en død mann og en levende baby ombord. Tom vil gjerne melde fra om dette med en gang, men Isabel vil beholde babyen selv. De tar seg av babyen i mange år, og Isabel elsker mammarollen. Men for Tom gnager den dårlige samvittigheten. En trist og vakker bok om det å skjule en sannhet for omverdenen, og om dette er verdt prisen for å kunne oppleve å være foreldre.

SJEKK FLERE BOKOMTALER:

Uke 10: En sci-fi dramakomedie, en jordnær og nostalgisk grafisk roman, og et alvorlig og aktuelt krigsdrama

Uke 9: Mysterier for barn, en hardtslående roman og en grøsser for ungdom

Uke 8: En flukt fra hverdagen, en kjærlighetsroman og politisk refleksjon

Uke 7: En bok om oppvekst og fattigdom, en om autisme og en kriminalroman

Uke 6: To romaner om kjærlighet i krigstid og én om kjærlighet og klasseskille

Uke 5: En roman om livet og døden, én om samliv og én om oppvekst

Uke 4: Tre boktips for barn og unge

Uke 3: En serie om klasseskillet på 1800-tallet, og to samtidsromaner

Uke 2: En klassiker, en oppvekstroman og et kampskrift

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.