Gå til sidens hovedinnhold

Er du redd for ID-tyveri? Nå kan du få svar på juridiske spørsmål om problemet

Når har du beskyttet identiteten din godt nok? Og hvor stort ansvar ligger på deg om noen stjeler identiteten din?

For abonnenter

– Vi har flere saker gående nå, som omhandler svindling av identitet eller med BankID, sier Anders Stub Søtorp som er advokat og managing partner i Skaun Advokatfirma på brygga i Sandefjord.

Det er urovekkende mange som opplever å bli holdt ansvarlig for kredittkort eller forbrukslån som de aldri verken har hørt eller søkt om. Når svindelen eller misbruket av BankID avdekkes, blir disse menneskene ofte møtt med at «så lenge BankID er benyttet, så er eier av BankID ansvarlig uansett».

Hvem har ansvaret?

– Det er veldig viktig å vite hvilke rettigheter du har og hvem som egentlig sitter med ansvaret i slike saker. Ifølge en Høyesterettsdom fra 22. oktober i fjor er det ikke slik at du som «kunde» automatisk skal måtte sitte med bevisbyrden. Dommen sier at det er den som har kravet, eksempelvis banken som har utbetalt lån eller kreditt, som skal kunne bevise hvem det er som skal sitte igjen med ansvaret for å betale tilbake, forklarer Søtorp.

Utfordringen for det store flertallet er at de som opplever svindel eller misbruk av sin BankID blir lurt av en av sine nærmeste, være seg samboer, ektefelle, forelder, barn eller barnebarn. De kan enklere skaffe seg tilgang til privat informasjon.

– Lørdag kan alle som ønsker få svar på spørsmålene de har rundt blant annet ID-tyveri. Da er vi minimum syv stykker som stiller opp på Torvet for å svare på juridiske problemstillinger, sier Søtorp, som har vært prosjektleder for Juristdagen i flere år.

LES OGSÅ: Marianne (33) opplevde den nye svindelformen, Spoofing: – Det er noe herk

Vil gjerne hjelpe flere

Tyveri av BankID er kun en tenkt problemstilling som juristene på Juristdagen gjerne svarer på spørsmål om.

– Vi kan mye om bestemmelser i forbindelse med arv, arbeidsrett, dagpenger, sykepenger, forbrukerrelaterte saker, eiendom eller den vanskelige naboen. For å nevne noe, sier Søtorp.

De som stiller opp gratis gjør dette fordi de mener det er viktig å kunne bidra med kunnskap og senke terskelen for å få juridisk bistand. Mange vegrer seg for å ta kontakt med advokater fordi de er redde for kostnadene, synes det er skummelt eller stigmatiserende.

De som er klare førstkommende lørdag på Torvet, er tre jurister fra Sandefjord kommune, én fra skatteetaten, jusstudent Camilla Barth, advokat Anders Brage Steen og nevnte Søtorp. Det kan komme flere også.

– Vi pleier å ha godt besøk, men vil gjerne at enda flere tar turen innom. Dette er en glimrende mulighet til å kunne få svar på juridiske problemstillinger helt gratis. Vi skal være godt synlige og veldig hyggelige, lover Søtorp.

LES FRA ARKIVET: Juristdagen 2019 – Hvaltorvet, Sandefjord

Kommentarer til denne saken