Er kokkefaget i Sandefjord allerede nedlagt?

Matbyen: Sandefjord har fostret mange kokker av et internasjonalt format - Geir Skeie tok for eksempel Bocuse d'Or i 2009.

Matbyen: Sandefjord har fostret mange kokker av et internasjonalt format - Geir Skeie tok for eksempel Bocuse d'Or i 2009. Foto:

Det virker som om den nye fylkeskommunen nærmest har snublet inn i en virkelighet der restaurant- og matfaget ved Sandefjord Videregående faktisk allerede er nedlagt.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg skal skrive litt om den virkeligheten, men aller først slå fast følgende: Å legge ned restaurant- og matfag i Sandefjord er historieløst og sneversynt, men enda verre: det svekker framtiden til yrket. Det må ganske enkelt ikke skje.

Mitt første møte med det som den gang het Sandefjord Kokk- og Stuertskole skjedde ikke over et skrivebord. Jeg har selv tatt kokkefagbrevet og tok læretida ved Hotel Continental i Oslo.

Jeg er derfor godt kjent med at kokk- og servitutdanningen i Sandefjord har et godt rykte, og uforholdsmessig mange flinke lærlingkolleger den gangen kom nettopp fra Sandefjord. Så mange at det ofte ble snakket om.

Men så er det jo heller ikke det minste rart. Byen har sterke reiselivstradisjoner. Det er lett å forestille seg hvilke krav sosieteten i Europa stilte til forpleiningen når de besøkte Kurbadet i Sandefjord.

Slik sett har byen fostret dyktige kokker, lenge før de første hvalfangerene satte kurs ut fjorden.

Så vet vi av Sandefjord er byen der Edgar Ludl har stått bak kokkelandslaget og vært en viktig drivkraft bak den gourmetfaglige tradisjonen som gjør at Norge nå hevder seg i internasjonale konkurranser. Jeg er selv stolt over at jeg fikk samarbeide med Ludl om kokeboka «Vestfoldmat».

Ingen må være i tvil om hvor fagkompetansen i boka skriver seg fra. Det var sterke foregangsmenn- og kvinner før Ludl også, men han har spilt en fremtredende rolle i den bevegelsen som gjorde at Norge begynte å hevde seg internasjonalt.

LES MER OM DET HER: Gudfaren av norsk kokkekunst: – Det var en slåsskamp

Det er jo ikke uten grunn at hans restaurant «Ludls Gourmet» har frembrakt norgesmestre som Odd Ivar Solvold og Beathe Hals. Odd Ivar Solvold har selv hevdet seg internasjonalt - han har vunnet en rekke priser. Etter mitt syn er den gjeveste Bocuse d'Bronze i 1997.

Hans restaurant har igjen vært med på frembringe Bocuse d'Or-vinnere som Geir Skeie. Det er noe uhørt og nesten rampete over at Sandefjord - en relativt liten by i Norge, klarer å frembringe kokker av dette formatet.

Så har vi altså på et regionnivå, i det som for meg fremstår som et stygt arbeidsuhell i byråkratiet, kokt sammen en suppe der restaurant- og matfag i Sandefjord sårt trenger nye dyre lokaler, mens Larvik og Tønsberg har nyoppussede og nybygde avdelinger.

LES OM DET HER: – Tragisk å tenke på å legge ned

Det gir en overkapasitet i fylket. For eksempel har kun fire personer søkt på matfag 2 i Sandefjord - og klassen blir derfor lagt ned for det neste skoleåret. Andre linjer på samme avdeling kunne godt hatt flere søkere. Overkapasiten i fylket anslås til å være dobbelt så stor som antall søkere.

Overkapasitet er ikke greit. Fylket skal ivareta interessen til 15.000 elever som selvsagt ønsker den beste mulige undervisningen - og da må pengene brukes rasjonelt.

Men for et fylke som vil det beste for sine kokkeelever, så vil utdanningen i Sandefjord være den siste man vil ønske å legge ned.

Da vil jo elevene bli frarøvet muligheten til å ta utdannelsen der tradisjonene i dette faget står sterkest, En lærlingplass her, kan være starten på en karriere som resulterer i en Bocuse d'Or. Det er en alvorlig feil at det er bygget opp overkapasitet andre steder. Men feilen kan ikke rettes ved at hjertet rives ut av det kulinariske Sandefjord.

De som ønsker å påvirke dette feilskjæret, må imidlertid skyndte seg. Fylkesdirektøren for opplæring og helse, Helge Galdal, forteller at de arbeider med en sak som skal «harmonisere» det samlede utdanningstilbudet i det nye fylket, men nekter for at det foreligger konkrete nedleggingsforslag. Likevel har Opplæringskontoret for restaurant- og matfag oppfattet at det er nettopp det fylkeskommunen nå vil, og de delte derfor denne uka et harmdirrende innlegg på sin facebook-side. Opplæringskontorets frykt er på ingen måte ubegrunnet.

Ikke bare peker Galdal ivrig på overkapasitet i vårt oppfølgingsintervju, men arealene til dagens restaurant- og matfag ved SVGS er faktisk allerede planlagt ombygd til teorirom for andre fag. Det ble vedtatt av fylkestinget før jul.

Spørsmålet nå er mer om det skal bygges nye lokaler til kokkeutdanning?

Slik jeg oppfatter det, foreligger det ingen konkrete planer om det nå. Og hvor er i så fall pengene?

Det virker derfor som om utdanningen allerede i praksis er nedlagt. Fylkeskommunen har bare glemt å opplyse om det.

ANDRE MENINGER:

Hva skal hindre overgripere fra å bli kommunalsjefer, egentlig?

Det er bred politisk enighet om avdelingsledermodellen. Og det var en enstemmig Fellesnemd som i juni 2016 vedtok at denne skulle innføres i hele den nye kommunen.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken