Gå til sidens hovedinnhold

Et viktig skritt for kvinnesaken!

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kvinne- og likestillingskampen er en kamp som har stått på i flere hundre år. Tirsdag 26. mai 2020 ble en dag med én seier i rekken av mange, da et flertall på Stortinget, bestående av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet, stemte for å innføre endringer i Bioteknologiloven. Dette innebærer bla. at det skal bli tillat å utføre eggdonasjon, assistert befruktning for enslige og blodprøve som kan avdekke om fosteret har kromosomfeil (som Downs Syndrom). Dette er en fantastisk lovendring som vil gjøre livet enklere og bedre for hundrevis av norske kvinner. Det er likevel ikke alle som er like fornøyd med lovendring, for på bakgrunn av sine konservative grunnholdninger, har regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre valgt å stemme mot fornyelsen av en bioteknologilov som har fått stått ganske uforandret i over 10 år, til tross for at loven dreier seg om en vitenskap som har vært i stadig utvikling.
Den vitenskapelige utviklingen er ikke velkommen hos Høyre, og spesielt ikke hos KrF, som bla. argumenterer med at assistert befruktning vil gjøre at barn ikke kjenner sitt opphav og at kromosomfeil-blodprøve vil føre til et sorteringssamfunn. Dette er på sett og vis fornuftige og forståelige argumenter, men diskusjonen ebber til syvende og sist ut i en diskusjon om verdier. Arbeiderpartiet er i alle fall overbevist om at Norges gravide er i stand til å ta et fornuftig og riktig valg når de tar et så viktig vanskelig valg om abort. Vi tror at de som ser på det som økonomisk forsvarlig og som mener at de er i stand til å oppdra barn med Downs Syndrom, kommer til å gjøre det med glede og omsorg.
Arbeiderbevegelsen ser på det å få barn som en menneskerett, spesielt i en tid da landets statsminister direkte oppfordrer unge par til å få barn. Høyre og KrFs politikk tar ikke høyde for at det faktisk finnes personer der ute som av forskjellige årsaker er enslige, men som likevel har lyst på barn. De vil aktivt stå i veien for dette, fordi de mener at de som har så lyst på egne barn at de er villig til å gjør det på egenhånd, ikke er skikket til å ta vare på et barn. Et flertall av befolkningen og stortingsrepresentantene mener av gode at dette er argumentasjon som overhodet ikke holder vann. Dessuten har dette vært mulig og tilgjengelig i land som Danmark i flere år. De som mener at den nye loven vi føre til et sorteringssamfunn, er, ironisk nok, for et samfunn hvor det bare er de enslige som har råd til å få behandling ved danske, private sykehus, som skal kunne få barn. Arbeiderpartiet og AUF vil gjøre denne behandlingen tilgjengelig for alle, uavhengig av klasse og inntekt.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.