(Tønsbergs Blad)

Det viser en landsomfattende undersøkelse utført av politiet i samarbeid med Trygg Trafikk og med støtte fra forsikringsselskapet IF.

Feilsikring i bil kan dreie seg om feil beltebruk, feilplassering av barnesetet eller feil bruk av sikkerhetsutstyr. Feil beltebruk er det som utmerker seg, skriver Trygg Trafikk i en pressemelding. 14 prosent av barna, eller 329 av dem som var feilsikret, brukte belte feil.

Majoriteten av disse hadde slakke eller tvinnede belter, i tillegg hadde flere skulderbeltet feilplassert. Enten lå beltet under armen, bak skulder eller ned på overarmen. 47 barn hadde hoftebeltet for langt opp.

– Beltet skal ligge rett og være stramt over hofte og skulder, man bør derfor ta av eller åpne opp tykke ytterklær. Beltet skal aldri ligge under armen, på overarm eller bak ryggen. Et slakt sikkerhetsbelte kan gi store indre skader, og få fatale følger ved en kollisjon, sier Silje Kristine Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk.

(Saken fortsetter under bildet)

Pass på høyde og vekt

Den største andelen av feilsikring som ikke omhandlet belte var manglende eller feil bruk av sikringsutstyr ut fra barnets vekt, høyde og alder. I tillegg var det noen barn som satt foran aktiv airbag eller i en bilstol som sto løs eller var feilmontert i bilen.

– Å bruke riktig sikringsutstyr ut fra barnets vekt, høyde og alder er avgjørende for sikringen av barn i bil. Like viktig er korrekt montering og bruk av utstyret, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If.

Han oppfordrer foresatte som er usikre på hvilket utstyr barnet skal ha til å besøke nettstedet bilstolvelgeren.no.

– Her taster man inn barnets alder, vekt og høyde. Deretter får du en klar og tydelig anbefaling om hvilken type bilstol barnet ditt bør ha. Følg monteringsanvisningen nøye, sørg for bilstolen er montert riktig, og ikke minst at barnet er godt sikret i stolen, sier Clementz.

Verst i Oslo

Hovedstaden skilte seg negativt ut i undersøkelsen. Her var 1 av 3 barn feilsikret. Feil bruk av sikkerhetsbelte utmerket seg. Årsaken til at tallene var så mye dårligere i hovedstaden er ikke klart, men regionleder i Trygg Trafikk Oslo, Erik Bo Berg, forteller at dårlig tid var en gjennomgående unnskyldning blant de voksne i kontrollen.

– De som feilsikret sa ofte at de vet hvordan de skal sikre riktig, men forklarte at dårlig tid gjorde at barna ikke ble sikret korrekt, sier Berg.