EU foran i økonomisk gjenreisning

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Årsmøtet til Europabevegelsen i Vestfold og Telemark konstaterer at EUs demokratiske styringsorganer nok en gang samler de 27 medlemslandene til felles innsats for å gjenreise økonomi, velferd og velstand i vår verdensdel etter koronapandemiens herjinger.
Kommisjonspresident Ursula von der Leyen foreslår en gjenoppbyggingspakke på hele 750 milliarder euro, hvorav 500 milliarder skal være rene tildelinger til medlemslandene. Etter EUs solidaritetspolitikk vil de land som er aller hardest rammet, Spania og Italia, motta de største summene.
Mye av pengene skal gå til EUs «grønne giv» og til digitalisering av Europa. En gjenoppbygging av medlemslandenes økonomi får stor betydning også for normalisering av norsk økonomi, eksport og sysselsetting. Norge selger mesteparten av sine varer og tjenester til EU-landene, og når disse kommer på fote økonomisk, vil de også etterspørre norske produkter. Det redder tusener av arbeidsplassene våre.
20. mai la EU dessuten fram forslag som representerer et «krafttak for naturen». Det dreier seg om en strategi for å bevare og øke det biologiske mangfoldet mot 2030, og føyer seg inn i rekken av dristige mål og virkemidler for å redusere forurensning og sikre menneskene sunn mat, friskt vann og ren luft. Tiltakene omfatter blant annet at det skal plantes tre milliarder trær, og at minst 30 prosent av Europas land- og sjøområder skal erklæres som beskyttede områder. 25.000 kilometer med elver i Europa skal restaureres slik at de kan flyte fritt. Andelen økologisk landbruk skal økes, og bruken av plantevernmidler reduseres med 50 prosent.
EU går foran i arbeidet for å gjenopprette økosystemet og det biologiske mangfoldet!
Gjennom EØS-avtalen er Norge knyttet til EUs frie bevegelse av mennesker, investeringer, varer og tjenester. Koronakrisen har vist oss betydningen av det nære samarbeidet med EU-landene og unionens felles organer. På mange områder viser EU vei og innfører felles standarder, felles personvernregler, felles rettsregler og felles opptreden mot andre selvhevdende stormakter.
Mer enn noen gang ser vi nå betydningen av det europeiske samarbeidet.
Europabevegelsen i Vestfold og Telemark gleder seg dessuten over at Europabevegelsen i Norge er i framgang over hele landet, og at organisasjonen nå er 30 prosent større enn den var for tre år siden.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.