Facebook blir vår tids undergang

Skal verden reddes, kan vi ikke henfalle til tullete facebookdiskusjoner om hvorvidt det var lurt å sette igjen plakatene etter fredagens demonstrasjon eller ikke.

Skal verden reddes, kan vi ikke henfalle til tullete facebookdiskusjoner om hvorvidt det var lurt å sette igjen plakatene etter fredagens demonstrasjon eller ikke.

Artikkelen er over 1 år gammel

Kjære barn og unge! Streik for klima, demonstrer – og skrik med så høy røst dere bare klarer, gjør alt dere kan for å redde deres egen framtid, for den er også vår.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Men ta ett råd fra meg: Den første dragen dere må nedkjempe er sosiale medier. Det så vi tydelig her i Sandefjord lørdag – men vi ser det hver eneste dag – verden over.

Det er et hjerteskjærende fortvilende faktum at verden står overfor enorme utfordringer i de menneskeskapte klimaendringene, og vår ødeleggelse av vår egen planet. Millioner er allerede døde. Flere skal dø.

Vi får stadige rapporter om ekstremvær som ødelegger og dreper verden over. Nå sist på Madagaskar.

Er slike uvær en direkte følge av klimaendringer eller ikke? Det er i alle fall et anslag at vi skal få flere slike uvær og at de skal bare bli verre, som følge av klimaendringene.

Det er hevet over enhver tvil at luftforurensning allerede tar mer liv enn diabetes, aids, malaria og trafikkulykker til sammen.

Det handler ikke lenger om å redde søte pandaer, hvalbestanden eller skogene der orangutangen trives. Nå handler det om å redde oss selv.

At verden står overfor menneskeskapte klimaendringer slår FNs klimapanel fast, og det er det vi må forholde oss til.

Det er derfor dypt tragisk at demonstrasjonen dere holdt her i Sandefjord fredag endte opp i en diskusjon med klimaskeptikere og de som var rasende over at noen etterlot noen plakater utenfor rådhuset.

Vi dekket det også – for leserne våre skal ikke være i tvil om at Sandefjords Blad gir dem hele bildet. Det vi skrev mest om var likevel selve klimastreiken, vi lagde bildeserier og videoer og vi skrev også flere kommentarer om denne viktige saken.

LES SAKEN HER: Slik så det ut etter miljøprotesten: – Trist, for det var en god sak

Men debatten dette skapte på Facebook etterpå er rystende.

Jeg er i ryggmargen skaket over hva voksne mennesker får seg til ytre mot barn og unge som engasjerer seg for sin egen framtid.

Ja, det er ytringsfrihet. Men da må det også være plass for min mening og min ytring, og den er den at oppførselen mange utviste i kommentarfeltet her – og andre steder – den er noe de burde skamme seg over.

LES OGSÅ: Hundrevis av unge streiket for miljøet

For midt oppe i den katastrofen vi er i, har det reist seg en drage – for å bruke en metafor fra TV-serienes verden. Eller rettere sagt, Facebook og andre sosiale medier har laget en verden der ufine kommentarer, udokumenterte påstander og surr og tøv likestilles med fakta og viktige observasjoner.

Akkurat slik det svært viktige budskapet i demonstrasjonen her fredag, kokte bort i en meningsløs diskusjon om noen etterlatte plakater, og om hvorvidt dette var noe dere gjorde for å få «fri» fra skolen, koker viktige diskusjoner bort i surr og tøv verden over. Konsekvensene er katastrofale.

Vi kan ikke ha det slik at folk og store nasjoner gang på gang tar helt feil beslutninger og at temperaturen på vår klode bare stiger og stiger.

Skal vi løse dette problemet må vi alle lære å skille mellom hva som er viktig og hva som er tull, og hva som bygger på fakta og hva som ikke gjør det.  

Derfor mener jeg at barn og unge bare må la seg provosere av debatten på Facebook her i helgen til økt engasjement.

Derfor mener jeg at barn og unge ikke må la vettløse debatter på Facebook og sosiale medier bli vår tids undergang.

Derfor mener jeg at alle de som ikke vil hjelpe barn og unge med denne oppgaven, bør tre til side og slippe de unge fram.

ANDRE MENINGER:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken