Det melder Telenor i en pressemelding mandag.

– I det siste har vi fått mange henvendelser om denne typen svindel. Det gis inntrykk av at det ringes fra Amazon, men det kunne like gjerne vært Microsoft, som mange har opplevd tidligere, uttaler senior sikkerhetsrådgiver Thorbjørn Busch i Telenor.

Han forklarer at de som ringer for eksempel hevder at det er registrert en bestilling på en dyr Iphone i ditt navn.

– Når du bekrefter at det ikke stemmer, tilbyr de å hjelpe deg å kansellere bestillingen, og det er da det er lett å la seg lure, forteller Busch.


Vil ta over telefonen din

Under påskudd av å skulle hjelpe deg, ber den som ringer deg om å laste ned en app. Den siste tiden er det spesielt appen AnyDesk som har vært de kriminelles foretrukne verktøy – men det er kjent at også programmer som TeamViewer har vært misbrukt til samme type svindel.

Dette er i virkeligheten et verktøy som gir de kriminelle mulighet til å se alt du gjør på mobilen din. Dersom du har Android-telefon vil de også kunne overstyre telefonen din og for eksempel endre passord, sier Busch.

Ute etter penger

Selve appen er ikke farlig å installere. Når du starter den opp, får du oppgitt en hemmelig kode – som i praksis er nøkkelen til mobilen din.

– Dessverre er det mange som ikke forstår at de ved å oppgi denne koden til andre, samtidig gir dem tilgang til hele mobilen. De kriminelle er flinke til å manipulere ofrene sine, de virker hjelpsomme og troverdige, det er lett å la seg lure, sier Busch.