For to måneder siden arrangerte baren Vesle Kinn i Florø en av sine populære strikkekvelder.

Moroa varte helt til skjenkekontrollørene dukket opp. De hadde sett på Facebook at arrangementet het «Strikk og drikk». Det bryter med alkoholloven, mente de.

Det skriver Firdaposten.

Ordet «drikk» viser underforstått til alkoholinntak, og kan derfor ikke brukes til å reklamere for det populære sosiale tilbudet. Utestedet slapp prikk, men fikk klar beskjed om å endre navnet.

– Gjør landet vårt til latter

Dette er ikke første gang håndheving av alkoholloven vekker oppsikt. NRK skrev i januar om bareieren i Kvinnherad som på Facebook inviterte til fest på baren sin med en drink-emoji i teksten.

Det ble for mye for skjenkekontrollen, som ga baren en prikk for brudd på forbudet mot alkoholreklame.

På samme tid kom også nyheten om Salikatt bryggeri i Stavanger som risikerte bot fordi enkeltpersoner har tagget dem i, eller er blitt avbildet, med bryggeriets logo på sosiale medier.

Stortingsrepresentant Helge André Njåstad (Frp) reagerer knallhardt på nyheten fra Florø. Han kaller det et nytt toppnivå.

– Det skal være forbudt å bruke ordet drikk? Det er absurd og strider mot folks sunne fornuft, sier han til Nettavisen.

Han har tidligere kritisert helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) for å forsvare innstrammingene i tolkningen av alkoholloven, som da Bar-On i Kvinnherad fikk prikk for å bruke en drink-emoji.

– Det er hoderystende. Dette gjør landet vårt til latter. Vi har et regelverk som ingen forstår. Det er helt utrolig at Kjerkol har stått så knallhardt på dette.

– Er det egentlig Kjerkol som bestemme dette? Skjenkekontrollørene forholder seg til alkoholloven.

– Man kan tolke loven mer smidig. Jeg tror ingen tenker at uttrykket strikk og drikk er alkoholreklame. Vanlige folk på bygda ler av at man i Oslo tror dette er reklame.

– Nå må Kjerkol våkne. Dette blir mer og mer latterlig. Nå må hun sette forvaltningen litt på plass, for det gjør bare henne og regjeringen til latter hvis de velger å stå knallhardt på dette, avslutter han.

Tror det med fatning

Daglig leder i baren Vesle Kinn, Eirik Villand, forteller Nettavisen at skjenkekontrollen mente navnet på arrangementet bryter med alkoholloven fordi det oppfordrer til alkoholinntak.

At de fleste deltakerne ikke drikker alkohol, gjorde ingen forskjell.

Villand sier til Nettavisen at de argumenterte til skjenkekontrollen at dette er et konseptnavn som brukes andre steder i landet. Det skal ha gjort kontrollørene usikre, og dermed endte det hele med en advarsel, ikke tildelt prikk.

– Vi må innrette oss etter retningslinjene som kommer, selv om vi ikke nødvendigvis er enige i det. Da tar vi det heller med litt humor. Det er uproblematisk så lenge folk kommer, sier han til Nettavisen.

De gjør nå det beste ut av det. Puben har startet en navnekonkurranse på sosiale medier, for å finne det nye navnet. Til nå har det kommet godt over 100 forslag.

– Det er gøy at lokalbefolkningen hiver seg på med gode og mindre gode forslag, sier han lattermildt og nevner forslagene Møt og spøt, maske og malt, strikk og havblikk og veslestrikk.

Villand tror det er en sammenheng mellom denne saken og saken om tagging av bryggerier på Instagram.

– Man har merket en nasjonal innstramming. Det virker som om de har fått beskjed om at man skal stramme inn på oppfordring til drikking. Vage formuleringer skal ikke være lov, hvis det er underforstått at det oppfordrer til inntak av alkoholholdig drikke.

– Vi tror dette er samme greia. Det er på sett og vis greit, men strikk og drikk eksisterer over hele landet, så vi synes det er litt rart.

Ap: – Alkohol er ingen vanlig vare

Helseminister Ingvild Kjerkols statssekretær Ellen Rønning-Arnesen (Ap), skriver til Nettavisen i en e-post at de ikke kan kommentere saken i Firdaposten, men understreker at det ikke har vært en innstramming i lovverket i senere tid.

– Når det gjelder hva som anses som alkoholreklame på skjenkesteder, må kommunen gjøre en konkret vurdering av den enkelte sak, skriver Rønning-Arnesen.

Hun understreker at man ikke må glemme hva som ligger til grunn for reklameforbudet.

– Alkoholholdig drikk er ingen vanlig vare. Bruk av alkohol kan medføre skader og problemer for den som drikker, for barn og unge og for samfunnet generelt. Av den grunn er alkoholholdig drikk særlig regulert.

At det er forskjeller mellom partiene i alkoholpolitikk, er helt klart. Arbeiderpartiets helse-statssekretær forsvarer regelverket som muliggjør saker som i Kinn.

– Vi er godt kjent med at Frp har et annet syn enn oss i alkoholpolitikken. I motsetning til FrP ønsker vi å opprettholde den strenge norske alkoholpolitikken. Alkoholreklameforbudet er en viktig del av dette, og regjeringen har ingen planer om å endre loven i liberal retning, skriver hun.