Gå til sidens hovedinnhold

Fastlegekrisen: Helsefolket har annet å gjøre nå enn å svare på tullete angrep

Vi står midt inne i enorm helsekrise. Liv og arbeidsplasser er truet.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er å anta at både administrasjonen i Helse- og sosialetaten og ansatte helsearbeidere har mer enn nok å stri med.

Så er i tillegg en fastlegemangel i ferd med å ramme Sandefjord kommune langt tidligere enn fryktet.

Mange pasienter i Sandefjord vil om kort tid stå uten fastlege om ikke noe gjøres.

I denne situasjonen er det vanskelig å ha sympati med politikere som ønsker å legge skylda på administrasjonen, i stedet for å konstruktivt lytte til de forslag som kommer på bordet for hvordan mangelen kan løses.

Uansett hvilken måte vi ser på saken, vil byens politiske ledelse ha ansvar for hvordan rådhuset ser ut på innsiden.

Skulle den politiske ledelse ønske å finne ut av hvem som har ansvaret for hvorfor Sandefjord kommune har hatt en rådmannskrise, vil de få en usedvanlig kort vei å gå.

Ønsker de å problematisere at en tidligere kommunalsjef for etaten var en eklatant feilansettelse, kan de likevel ikke peke på den sittende rådmannen.

Han var ikke rådmann i Sandefjord da ansettelsen ble gjort.

LES OM SAKEN HER: Var dømt for seksuelle overgrep mot barn da han fikk toppjobben i kommunen

Derfor bør ikke utspillene fra Thore Sebastian Nielsen (uavhengig) og Erling F. Sørhaug (H) utløse noe annet enn oppgitt hoderisting.

De klager på at saken har fått manglende oppfølging fra administrasjonen, og at de ikke er blitt holdt løpende orientert.

Det er i tillegg et merkelig standpunkt, all den tid de faktisk må ha visst om fastlegekrisen – tross alt. Så må vi legge til at Helse- og sosialetaten er tungt belastet med en pandemi.

LES OM SAKEN HER: Folkevalgte slår tilbake: «Har sovet i timen», «dørgende stille i tre år» og «hårreisende»

Nielsen mener administrasjonen har «sovet i timen». Sørhaug mener på sin side det ikke er noen unnskyldning at det har vært lederskifter, «for denne saken er åpenbart forankret lenger ned i systemet».

Jeg for min del ønsker meg folkevalgte som har større forståelse for den situasjonen helse- og sosialetaten står i, og som når problemer oppstår, ønsker å finne løsninger og ikke syndebukker.

LES OGSÅ: – Dette er det drøyeste angrepet på administrasjonen jeg har lest på lenge

Så er ikke det forslaget som er lagt på bordet så veldig dumt heller.

Rådmannen vurderer at den beste løsningen for å sikre nok fastleger i en prekær situasjon, er at kommunen kjøper tre ledige hjemler ved Landstad legesenter og ansetter tre fastleger på fast, kommunal lønn.

LES OGSÅ: Trygler flertallet om å snu i fastlegestriden: – Det brenner nå. Og det kan bli en helt umulig situasjon.

Det kan friste unge leger som ikke ønsker å investere i en hjemmel og i tillegg ha personalansvar for en legesekretær. Forslaget ble imidlertid avvist og mistenkeliggjort for å være skjult ideologi.

I stedet ble det foreslått en modell fra Tromsø, der det er blitt brukt 100 millioner kroner over fire år på å løse en fastlegekrise.

Bakgrunnen der er at Tromsøs mange små nabokommuner over tid har overbydd hverandre for å løse legemangelen.

Så er det kanskje ikke dumt å bruke mer penger på leger i Sandefjord heller. Ut fra beskrivelsene legene gir av sin egen hverdag, framstår den som svært krevende – og kan hende får de ikke riktig lønn for den ekstra innsatsen de blir pålagt.

Derfor synes jeg det må være en bedre idé å lytte til legene, slik at de kan få en bedre arbeidshverdag. Kanskje er dermed oppkjøp av noen få legehjemler den beste løsningen på både kort og lang sikt.

Legg gjerne mer penger på bordet også, men gjør det for å lønne innsats riktig, ikke for å konkurrere ut andre kommuner.

For om noen få år kan våre nabokommuner ha vedtatt sine 100 millioner kroner over fire år for å tiltrekke seg fastleger fra Sandefjord. Og da er vi akkurat like langt, men bare med et litt mer krevende utgangspunkt.

LES OGSÅ: Krise i fastlegeordningen: Hvordan rekruttere og beholde fastlegene i Sandefjord?

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.