NY RETNING: Slik skulle varehuset på Danebu bli. Nå går Ikea i stedet nye veier.
Ikea/rambøll/sandefjords Blad

Blågule (gledes) tårer

Ikea kommer ikke til Sandefjord. Det kommer det mye godt ut av.
Publisert

Folk flest, som noen kaller dem, gråt da administrerende direktør Clare Rodgers tirsdag annonserte at det ikke blir noe varehus på Danebu. Folk flest hadde ventet i over ti år.

I mellomtiden, må vi anta, hadde de vært nødt til å kjøre den knappe timen til Slependen for å handle sine blågule møbler og nips. Hvis de da ikke hadde spart pengene, i påvente av nyetableringen. Skjønt, lite trolig.

Mer trolig er det at pengene de første årene ble brukt til glede for lokale butikker. Og de siste årene, mer og mer, flere og flere, på varer bestilt hjemmefra.

Økonomer og andre eksperter spår et økende antall konkurser og nedleggelser i varehandelen. Tross netthandelen kan andelen av disse i Sandefjord, Vestfold og Telemark bli redusert som følge av Ikea-beslutningen tirsdag.

Dermed kan også arbeidsplasser i disse butikkene bli bevart, og ikke flyttet til Danebu.

Men det var noe annet Clare Rodgers annonserte, noe som har gått under radaren for Folk Flest. I sin nye strategi skal Ikea satse på samarbeid med sosiale gründere. Dette er et fenomen, også i Sandefjord, skapt for å sysselsette personer som ellers har vanskelig for å komme seg inn på arbeidsmarkedet, som er ufaglærte, kanskje innvandrere.

Men disse personene har egenskaper, kunnskaper, stå-på-vilje. De kan ha ferdigheter som skreddere, som møbelsnekkere, som ... hva som helst. Hvordan Ikea skal samarbeide med dem gjenstår å se, men det er sosiale, grønne, framtidsrettede vyer Rodgers lanserer.

LES OGSÅ: Skrinlegger IKEA-planene på Danebu

Det er mer fra Rodgers. I samme retning.

Ikea, Folk Flest og andre har registrert at samfunnet stadig går i retning av mer delingsøkonomi. Folk Flest deler leilighetene sine (airbnb) – og tjener penger på det. Folk Flest har begynt å dele bilene sine – og sparer på det, samtidig som de sparer klima og miljø. Folk Flest har begynt å dele klær – og sparer på det også, til beste for klima og miljø.

Nå skal Ikea begynne med utleie av møbler.

Ikea tar etter bilbransjen og deres leasing-ordninger. Ha alltid en ny bil, i hvert fall i tre år. Ikke tenk på reparasjoner – og få den siste modellen tre år senere. Sagt på møbelspråket; når du er lei av Delaktig (fint og i denne sammenheng passende navn), Havsta, Klippan og Billy, eller anledningen for leien er over, kan du levere produktene tilbake.

Folk Flest kan til enhver tid fornye stua. Hurra.

En tredje ting lanserer Rodgers også.

I mange årtier, i Sverige siden etableringen i 1943, og senere i Norge og resten av verden, har Folk Flest strømmet kvinne av huse til nærmeste Ikea-varehus. De har kjøpt flatpakkede møbler over enhver flis. De har kjøpt det de trengte, og ikke trengte, til en billig penge.

Folk Flest gjorde Ingvar Kamprad til én av verdens rikeste menn.

Nå skal Rodgers tilby sine kunder å levere de brukte møblene tilbake.

Og gi et gavekort på nye Ikea-varer tilbake, til glede for Folk Flest, for klimaet, for miljøet.

Clare Rodgers og arvingene etter Kamprad driver tross alt business.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken