SOM SAGT: Noen ganger kan man føle seg sannspådd, særlig når det skjer samme kveld.
Paal Even Nygaard

Et tilfeldig nytt år

Merkelig at det huset ikke har brent. Så brant det.
Publisert

Året som snart er bak oss har for alle inneholdt elementer av tilfeldigheter. Noen har fått avgjørende betydning, andre mindre. Noen tilfeldigheter har vært morsomme, noen har vært kuriøse.

Og noen har vært forunderlige, nærmest hinsides det tenkelige.

En sen ettermiddag på vei hjem fra byen:

«Den boligen der har stått tom i årevis. Ofte brenner slike boliger før eller siden. Merkelig at det ikke har skjedd med denne», sa jeg til mitt følge.

Neste dag gikk, dagen derpå likeså. Så møtte jeg mitt følge fra tre dager tidligere. Helt tilfeldig – vi møtes ikke ofte og aldri avtalt.

«Vet du hva. Senere den kvelden, da jeg var på vei gjennom byen, passerte jeg brannbiler og politibiler i sentrum. Et hus sto i full fyr. Og det huset var det samme som du kommenterte tre dager før!»

Jeg hadde fått med meg brannen gjennom avisas nettsider, men ikke at det var akkurat det huset. Hadde det brent et år senere, ville det fortsatt vært et merkelig sammentreff, men samme kveld, bare noen timer etter at ordene falt?

Ved nærmere ettertanke var det kanskje ikke tilfeldig i det hele tatt. Livet er fullt av dem. Det er faktisk mulig at mange har tenkt, eller sagt, det samme om dette huset i årevis, uten at noe skjedde. Hvis det ikke hadde vært meg som sa det kvelden det skjedde, kunne det ha vært andre.

Slik er det med andre forhold i livet også. Det meste går sin vante gang. Etter mange år kan vi tenke på en person vi ikke har tenkt noe som helst om på mange år. Og så møte personen samme dag på en butikk som er langt fra vår daglige. Motsatt kan vi tenke på en rekke personer vi en gang har kjent, uten noen gang å møte dem igjen.

Slik er det.

Vi er produkter av tilfeldigheter. Våre fedre og mødre, i hvert fall de fleste av dem, møttes ved tilfeldigheter. Vi brekker bein ved tilfeldigheter, utsettes for ulykker. Vi kan bli syke som følge av noe vi gjør, men det kan også være som følge av tilfeldigheter.

Tilfeldigheter, enten man tror de er nettopp det, eller tror de er forutbestemt, kanskje noe religiøst, kan føre til alle slags tanker om livets uransakeligheter – og gjør det. Vi fascineres, vi skremmes, vi mores. Også i 2018 vil vi gjøre det. Vi kan planlegge, jobbe for noe, ønske. Ofte går det i oppfyllelse, ofte gjør det ikke. Det kan skyldes at vi ikke ønsker det nok, ikke gjør det vi kan, at vi er late, beskjedne, uvitende, eller rent ut dumme.

Og det kan skyldes tilfeldigheter, flaks og uflaks.

Eller noe forutbestemt, som spåkona vil si, i trygg forvissning om at det for noen av klientene inntreffer.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.